Více času na podstatné

499. plenární zasedání EHSV ve znamení energetiky

06.06.2014 08:17

Ve dnech 4. – 5. 6. 2014 proběhlo v Bruselu 499. plenární zasedání Evropského hospodářského a sociálního výboru (EHSV). Hosty první ho dne byli Günther Oettinger, evropský komisař pro energetiku, a Jean-Pascal van Ypersele, místopředseda Mezivládního panelu OSN pro změnu klimatu (IPPC), kteří zahájili diskusi na téma „Energetika a změna klimatu“.

Komisař  Oettinger ocenil stanoviska EHSV v dané oblasti a řekl: „Energetická politika vyžaduje snad nejvíc ze všech politik dlouhodobé plánování. Z toho důvodu jsme v lednu představili svou strategii energetiky a klimatu do roku 2030 a doufáme, že červnová Evropská rada přijme rozhodnutí a my budeme moci vypracovat konkrétní legislativní návrhy.  Před letní přestávkou bychom chtěli představit svůj plán, jak by energetická politika měla v nejbližší době vypadat, a revize systému pro obchodování s emisními povolenkami a zlepšení vnitřního energetického trhu budou její součástí. Je třeba se podívat na slabé i silné stránky, včetně transparentnosti dotací. Na žádost Evropské rady jsme přijali sdělení o vysoké energetické bezpečnosti a snažíme se o větší nezávislost a s tím je spojena i krize na Ukrajině. Nejsložitější je otázka plynu. V EU máme jen 4 státy, které plyn nedovážejí (Velká Británie, Irsko, Španělsko a Portugalsko), 18 států dováží 10 – 80 % plynu a pro 6 států je jediným zdrojem Gazprom.“

 

Jako součást této diskuse přijal EHSV k této oblasti čtyři stanoviska :

  • NAT/636 Rámec politiky v oblasti klimatu a energetiky 2020-2030 (Ulla Sirkainen)
  • NAT/629 Průzkum a těžba uhlovodíků s využitím frakování (Josef Zbořil)
  • NAT/637 Systém EU pro obchodování s povolenkami na emise (Antonello Pezzini)
  • TEN/547 Ceny energie a energetické náklady (Richard Adams)

 

Druhý den byl hostem zasedání pan Evangelos Venizelos, místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí Řecka, který vyhodnotil průběh a výsledky řeckého předsednictví.

 

Dokument ke stažení:

Výběr projednaných a přijatých stanovisek [pdf 424 kB]

Webové stránky EHSV - ZDE

 

 

Zdroj: SPČR (Vladimíra Drbalová, Mezinárodní vztahy – Mezinárodní organizace a EU, členka EHSV)