Více času na podstatné

Aktualizace metodiky k základní zprávě a porovnání emisních limitů a koncentrací s BAT

02.02.2015 09:36

Novinky v IPPC Směrnice 2010/75/EU o průmyslových emisích přinesla do oblasti integrované prevence řadu požadavků v oblasti nejlepších dostupných technik (BAT). Změny evropské legislativy byly převedeny do národního práva prostřednictvím novelizace zákona č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci. Požadavky v oblasti emisních limitů ve vztahu k BAT pak byly nově vymezeny v § 14 odst. 3 – 5 uvedeného zákona.

K naplnění uvedených povinností, v rámci souvisejích přezkumů integrovaných povoleních, vyvstala nutnost porovnávání emisních údajů z konkrétních zařízení se závěry o BAT. K tomuto účelu zpracovala CENIA, česká informační agentura životního prostředí, ve spolupráci s odborníky z dotčeného průmyslového odvětví a z Ministerstva životního prostředí dokument "Porovnání emisních limitů a naměřených koncentrací s úrovněmi emisí spojenými s BAT pro výrobu cementu a vápna". Účelem tohoto materiálu je povolujícím úřadům a provozovatelům zpřehlednit povinnosti týkající se BAT v oblasti výroby cementu a vápna. Dokument je možné si stáhnout níže.

 

Aktualizace Metodického dokumentu k problematice základní zprávy

S ohledem na změny legislativních předpisů a metodických pokynů, na které se Metodický dokument k problematice základní zprávy odkazuje, bylo nutné aktualizovat 3. kapitolu dokumentu „BLIŽŠÍ SPECIFIKACE K PROVÁDĚCÍMU PŘEDPISU“. Tato aktualizace byla zveřejněna ve Věstníku Ministerstva životního prostředí, ročník XIV – listopad-prosinec 2014 – částka 7. Úplné znění Metodického dokumentu, ve znění aktualizace, je možné si stáhnout níže.

 

Dokument ke stažení:

Porovnání emisních limitů a naměřených koncentrací s úrovněmi emisí spojenými s BAT pro výrobu cementu a vápna

METODICKÝ DOKUMENT K PROBLEMATICE ZÁKLADNÍ ZPRÁVY

 

 

Zdroj: MŽP