Více času na podstatné

Aktualizace Pokynů k požadavkům na informace a posouzení chemické bezpečnosti

16.12.2015 07:35

Evropská agentura pro chemické látky (ECHA) zveřejnila aktualizovanou kapitolu R 12 Pokynů k požadavkům na informace a posouzení chemické bezpečnosti (verze 3.0).

Aktualizovaná kapitola má pomoci registrantům ke zlepšení popisu použití jejich chemických látek a to hlavně v kontextu se zpracování registrační dokumentace. Kromě toho byl aktualizován seznam deskriptorů použití, včetně zahrnutí nového deskriptoru použití (životní cyklus výrobku) a modifikovány již některé dostupné deskriptory. Byly také vytvořeny přílohy (R.12.1. — R.12.3.), které popisují, jak se těmito změnami řídit.

Verze 3.0 Pokynů je zatím dostupná pouze v anglické verzi a v současné době se překládá do ostatních jazyků členských států EU. Do doby, než budou tyto překlady k dispozici, byly z webových stránek ECHA odstraněny překlady předchozí verze. O dostupnosti české verze bude včas informace poskytnuta.

Cílem celkové aktualizace Pokynů je zahrnout zkušenosti získané od průmyslu i úřadů od roku 2008 a připravit tak ucelenější a uživatelsky přívětivější balíček podpůrných dokumentů. Avizovaná aktualizace kapitoly je zatím první.

 

Další informace:

Guidance on Information Requirements and Chemical Safety Assessment — Chapter R12

 

Zdroj: MPO