Více času na podstatné

Novinka ve způsobu zahájení uzavřené výzvy u veřejných zakázek dle pokynů OPŽP

15.06.2017 05:49

Ačkoli podle nových podmínek nemusí veřejní zadavatelé při zahájení výběrového řízení uveřejňovat výzvy k podání nabídky na profilu zadavatele nebo na úřední desce, doporučujeme toto činit i nadále.

S ohledem na množící se dotazy bychom vás rádi upozornili, že od 1. května 2017 je účinná 6. verze Pokynů pro zadávání veřejných zakázek v OPŽP 2014 – 2020 (dále jen „Pokyny OPŽP“). Změny doznal způsob zahájení výběrového řízení k veřejné zakázce malého rozsahu v uzavřené výzvě.

Dle postupů pro zadávání veřejných zakázek účinných do 30. dubna 2017 se uzavřená výzva zahajovala odesláním písemné výzvy k podání nabídky (dále jen „výzva“) minimálně 3 zájemcům. V případě veřejných zadavatelů musela být tato výzva zároveň ke stejnému dni uveřejněna na profilu zadavatele nebo na úřední desce a to včetně alespoň textové části zadávacích podmínek.

S účinností od 1. května 2017 se dle čl. 2.6.3 Pokynů OPŽP uzavřená výzva zahajuje pouze odesláním písemné výzvy minimálně 3 dodavatelům. Tudíž již ani veřejný zadavatel není povinen uveřejnit výzvu na profilu zadavatele či úřední desce. To ovšem neznamená, že tak nemůže učinit. Naopak, doporučujeme žadatelům o dotaci z OPŽP, aby kromě odesílání výzvy konkrétním zájemcům tuto výzvu zároveň uveřejňovali i jiným vhodným způsobem, např. na profilu zadavatele či úřední desce. Zadavatel tím zvýší svou šanci na obdržení vícero nabídek, a to i od nevyzvaných dodavatelů. Zároveň doplňujeme, že zadavatel je povinen přijmout nabídky podané ve lhůtě pro podání nabídek i od dodavatelů, kteří nebyli osloveni výzvou.

 

Zdroj: SFŽP