Více času na podstatné

Aktualizovaná příručka pro ohlašování do IRZ za rok 2014 je již k dispozici!

23.02.2015 12:30

STAHUJTE! Ministerstvo životního prostředí zveřejnilo aktualizovanou příručku pro ohlašování do integrovaného registru znečišťování (IRZ) pro ohlašovací rok 2014. Příručka pro ohlašování představuje základní odborný podklad pro provozovatele k plnění ohlašovací povinnosti do IRZ. Obsahuje všechny důležité informace – legislativní rámec ohlašování, rozsah IRZ, způsob ohlašování, způsob získávání údajů pro ohlašování a rovněž celou řadu praktických příkladů. Oproti předchozí verzi Příručky, která byla k dispozici v omezeném nákladu i na CD nosiči, je letos Příručka k dispozici výhradně v elektronické podobě ve formátu PDF.

 

Formulář pro ohlašování do IRZ doznal následujících změn oproti svému předchůdci:

  • Aktualizován přehled mezinárodních a národních norem a rovněž byla upravena hierarchie výběru položek vztahujících se k metodám a metodikám.
  • Upraven seznam činností E-PRTR v návaznosti na aktuální stav zákona č. 76/2002 Sb., zákon o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů, v platném znění. Vzhledem k rozdílům v seznamech činností u obou předpisů (tj. zákon o integrované prevenci a nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 166/2006), je v některých případech nutné odpovídající činnosti zvolit manuálně, jelikož je nelze automaticky spárovat.
  • Přidáno nepovinné pole pro vložení údaje o množství úniků a/nebo přenosů látky benzo(a)pyren. Toto pole se automaticky objeví po výběru polycyklických aromatických uhlovodíků. Ačkoliv je vyplnění pole, jak bylo zmíněno výše, zcela dobrovolné, Ministerstvo životního prostředí velmi uvítá jeho vyplnění v případě, že je ohlašovateli takový údaj k dispozici bez dalších dodatečných finančních nákladů.

 

Termín pro ohlašovací do IRZ je 31. března 2015

 

Dokument ke stažení:

Prirucka IRZ 2014

 

 

Zdroj: MŽP