Více času na podstatné

Aktualne.cz: Stát otočil solární byznys, firmy musí proud dotovat

13.08.2012 09:02

Prodej, pronájem, opravy a servis stavebních strojů zachraňují fotovoltaickou elektrárnu. Respektive firmu, která malou elektrárnu o výkonu 200 kilowatthodin v moravských Bohuňovicích vlastní. Kdyby ji nedotovala statisícovými částkami, solární firma by se dostala do finanční tísně. Důvodem je retroaktivní solární daň, kterou vláda a Parlament zavedly pro solární elektrárny zprovozněné v letech 2009 a 2010, aby stát získal peníze na utlumení skokového zdražení elektřiny kvůli nezvládnutému rozvoji fotovoltaiky.

 

Ministerstvo průmyslu uvedlo, že případné prodloužení solární daně musí splňovat jednu základní podmínku - návratnost investice nesmí překročit 15 let, jak to stanovuje zákon o obnovitelných zdrojích.

 

Stát sice ze solární daně inkasuje miliardy a dotuje s nimi cenu elektřiny, majitelům malých solárních elektráren však působí značné ekonomické potíže. Teď navíc ministerstvo průmyslu vážně uvažuje o tom, že solární daň - původně platnou do konce roku 2013 - prodlouží na další roky. Více čtěte na aktualně.cz ZDE.