Více času na podstatné

Aktuální Priorita přináší rozhovor s Richardem Brabcem

11.06.2014 20:01

Ministr uvádí svůj názor na současnou kondici Operačního programu Životní prostředí a mimo jiné říká, co od nástupce tohoto programu mohou žadatelé očekávat. „Bude v něm méně peněz, ale i méně prioritních os. Jednou z hlavních změn, kterou se nám podařilo zavést již nyní, je nastavení velmi úzké spolupráce mezi Ministerstvem životního prostředí a Státním fondem životního prostředí ČR. Stávající program i jeho nástupce musejí pracovat rychleji." Ministr se také zmiňuje o boji se suchem. "Dnes umíme například rozlišit stupně povodňové aktivity, ale v případě sucha, abychom mohli adekvátně reagovat při jednotlivých úrovních od varování až po ohrožení, žádné takové stupně nemáme. V momentě, kdy sucho udeří, budeme moci pracovat s ekonomickými nástroji čili se zpoplatněním odběrů dle objemu a prioritních potřeb, a začít tak odběry efektivně regulovat," uvedl ministr Brabec.

Priorita přináší i záznam z 37. jednání Řídicího výboru Operačního programu Životní prostředí. Členové výboru posuzovali projekty z pěti výzev a dotkli se i nastavení nového operačního programu zaměřeného na životní prostředí. Prostřednictvím zprávy Ministerstva životního prostředí Priorita také hodnotí prvních sto dnů ministra životního prostředí Richarda Brabce ve funkci. 

Další text v Prioritě se věnuje čisticímu a kropicímu vozu, který byl pořízen z podpory z Operačního programu Životní prostředí. Vůz uklízí zejména v Praze 2 a je zajímavé, že, jak z textu vyplývá, většina kropicích vozů v našem hlavním voze užívá při kropení ulic pitnou vodu.

Neméně zajímavým textem v aktuální Prioritě je analýza ex-post monitoringu vodohospodářských projektů. Připravila ji Gabriela Křivánková, vedoucí Oddělení monitoringu vodohospodářské infrastruktury SFŽP ČR.

 

Dokument ke stažení:

Priorita 05/2014

 

 

Zdroj: SFŽP