Více času na podstatné

Akumulátor pro energetiku budoucnosti se rodí v Letňanech

21.12.2016 08:54

Výrobu revolučního typu baterie HE3DA® slavnostně zahájila 19. prosince 2016 stejnojmenná česká firma v pražských Letňanech.  Zcela nová generace akumulátorů se opírá o celosvětově registrovaný patent Jana Procházky, který využívá vlastností nanomateriálů.

Technologie HE3DA® odstraňuje z baterie balast, optimalizuje vlastnosti nanomateriálů a morfologie elektrod a umožňuje daleko větší tloušťky elektrod a s tím spojených nových velmi výhodných konstrukčních řešení. Tato technologie vede k daleko vyšší bezpečnosti lithiového akumulátoru. Technologie HE3DA® přináší reálnou alternativu olověných autobaterií, a také umožňuje skokový posun ve vývoji elektromobility. Baterie HE3DA nehoří ani neexplodují díky absenci organických látek (vyjma elektrolytu) a nízkému vnitřnímu odporu.

Baterie umožní plně využit potenciál obnovitelných zdrojů, bezpečné a efektivní fungování rozvodných sítí, a také masový rozvoj elektromobility. Jde o velmi perspektivní krok k efektivnímu skladování energie v masovém měřítku a rapidnímu rozvoji nových technologií v energetice, automobilovém průmyslu a dalších odvětvích.

První pilotní linka na výrobu baterií HE3DA® je plně automatizovaná a v Letňanech jde tedy zcela o provoz postavený na bázi konceptu Průmyslu 4.0. Velkou výrobní halu staví společnost v Horní Suché na Karvinsku.