Více času na podstatné

Společnost AREVA Wind představila nový jedno-lopatkový instalační systém SBI

24.09.2012 13:13

Na veletrhu Husum WindEnergy, který se konal v Německu od 18. do 22. září, představila společnost AREVA Wind svůj nový jedno-lopatkový instalační systém (Single Blade Installation - SBI) pro mořské větrné farmy.

Díky této metodě je společnost AREVA Wind prvním výrobcem pobřežních větrných turbín, které umožňují instalaci turbínových lopatek ve všech polohách až do 330 stupňů a při rychlosti větru až 12 m/s. O správné nasazení a bezpečnost během instalace se stará několik senzorů, různé bezpečnostní systémy, dvě baterie a sedm kamer.

Na rozdíl od instalace hvězdicovité lopatky, jedno-lopatkový instalační systém společnosti AREVA minimalizuje požadavky na skladové prostory, protože není potřeba převážet kompletně smontovanou hvězdicovitou lopatku, která je prostorově velmi náročná. Díky tomu je přeprava snazší a rychlejší, a v kombinaci s možností instalace ve vysokých rychlostech větru dochází k výraznému poklesu nákladů na pobřežní logistiku.

V květnu byla tato speciální instalační metoda spolu s 55 tunovým a dálkově ovládaným vahadlem úspěšně testována na jednom ze zkušebních montážních míst společnosti AREVA v Bremerhavenu a od té doby prošla několika rozsáhlými inovacemi. Montáž či demontáž lopatky trvá v průměru 3 hodiny.