Více času na podstatné

Bartuška: Asi 2/3 členských států počítá, že budou dovážet elektřinu. Dostavba JE Temelín je výsostné rozhodnutí vlády.

03.07.2012 12:45

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7e/Vaclavbartuska04.jpg/220px-Vaclavbartuska04.jpgVáclav Bartuška, vládní zmocněnec pro dostavbu Jaderné elektrárny Temelín, dnes odpovídal v on-line rozhovoru pro iHNED.cz. Mandát zmocněnce V. Bartuškovi vyprší na jaře 2014.

"Moje role je informovat vládu o situaci v jaderném odvětví, o stavu všech tří uchazečů (tedy například, jak postupují jejich stavby ve světě), o ČEZu i o samotném tendru. Nemám - a ani nechci mít - rozhodující slovo" píše v odpovědi Bartuška na otázku čtenáře, který se ptal "v čem spočívá úloha vládního zmocněnce."

 

Bartuška dále v odpovědi upozorňuje na fakt, že energetické strategie členských států EU jsou takové, že zhruba dvě třetiny z nich počítají s tím, že budou elektřinu dovážet - nikdy už ale neuvádějí, odkud. Rozhodnutí, zda se budou či nebudou další bloky JE Temelína stavět je výsostné rozhodnutí vlády. Bartuška předpokládá, že vládu v první řadě budou zajímat finanční parametry - jak vysoká bude cena a jak ovlivní výplatu dividend z ČEZu. Naopak si nemyslím, že by se tato vláda - či kterákoli příští - nechala nějak výrazně ovlivnit zahraničím. Za nejdůležitější hlediska nabídek Bartuška považuje bezpečnost, cena, transfer know-how - a pro vládu i podíl českých firem.

 

Nepřehlédněte: rozhovor s V. Bartuškou v pořadu ČT24 Události, komentáře - ZDE.

 

Dále čtenáře Bartuška informuje, že se v USA rozjíždí stavby čtyř reaktorů (po dvou ve Vogtle a na VC Summer).  "Mluvil jsem s jejich investory (Southern Energy, SCANA) - považují atom za pojistku ("hedging") proti očekávanému růstu cen břidlicového plynu.", konstatuje Bartuška.

K otázce obnovitelným zdrojům energie (OZE) a Německa Bartuška uvádí, že se "Německo k jaderné energetice nevrátí, alespoň ne v této generaci. Ale pro mnohé bude asi překvapením, že skutečným vítězem Energiewende nebudou obnovitelné zdroje elektřiny, ale zemní plyn - a dočasně i uhlí."

Na otázku "Očekáváte, že různé iniciativy budou bránit dostavbě JE Temelín?" Bartuška odpovídá, že k odporu vůči Temelínu 3+4 určitě bude, nejen od iniciativ v České republice, ale i z Rakouska či Německa.

 

Celý online rozhovor si můžete přečíst na iHNED.cz ZDE.

 

3. července otevřela energetická společnost ČEZ nabídky ve veřejné zakázce na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín za účasti jejich předkladatelů - společností Areva, konsorcia společností Westinghouse Electric Company, LLC a WESTINGHOUSE ELECTRIC ČR a konsorcia společností ŠKODA JS, Atomstroyexport a Gidropress. Od tohoto okamžiku bude tým expertů nabídky podrobně posuzovat, hodnotit a projednávat s uchazeči za účelem jejich vylepšení. ČEZ vyhlásil veřejnou zakázku 3. 8. 2009. Do jara 2010 se kvalifikovali zájemci, se kterými pak do října 2011 probíhala jednání, při kterých obě strany projednaly veškeré aspekty dotčené veřejné zakázky. Společnost ČEZ má nyní na výběr dodavatele více než rok. Podpis smlouvy je naplánován na konec roku 2013.

 

Zdroj: ihned.cz, ČEZ

Foto: wikipedia.org