Více času na podstatné

Bioodpad končí v dražkovické kompostárně už deset let

21.07.2014 08:10

Stále více obyvatel Pardubic bydlících v zástavbě rodinných domů třídí bioodpad. V polovině letošního roku bylo již 1777 majitelů hnědých popelnic. Nejen od nich, ale i od dalších producentů se sváží zelený odpad do kompostárny v Dražkovicích, která letos slaví desáté narozeniny.
Kontejner na bioodpad.

 

Každoročně množství vytříděného bioodpadu z domácností narůstá. Letos Služby města Pardubic svezly od lidí už bezmála 450 tun bioodpadu, který skončil právě v kompostárně v Dražkovicích. Daleko větší množství bioodpadu však pochází ze sekání trávníků na městských pozemcích, od soukromých podnikatelů, ale třeba i ze separačních dvorů, kam lidé často bioodpad také odváží.

 

„Během loňského roku jsme do kompostárny navezli necelých deset tisíc tun bioodpadu, prodali jsme asi pět a půl tisíce tun kompostu,“ uvedla ředitelka Služeb města Pardubice Lea Tomková. „Dražkovická kompostárna už je na maximu své kapacity. Nyní máme ukončené výběrové řízení na firmy, které nám dodají speciální stroje. Ty urychlí proces zrání kompostu, takže celoroční kapacita vzroste,“ dodala ředitelka SmP Tomková.

 

Dražkovická kompostárna začala svému účelu sloužit v roce 2004. Zařízení pracuje na principu aerobního kompostování na volné ploše a je schváleno pro celou řadu biologicky rozložitelných odpadů. Probíhá zde zpracování široké škály bioodpadů, pro které je jinak obtížné další využití. Nejedná se pouze o zeleň, listí, větve, dřevní odpad a odpady z lesnictví, ale i o čistírenské kaly, biologicky rozložitelné obaly, kompostovatelné odpady z výroby, zpracování či prodeje potravin.

 

Zdroj: pardubice.eu