Více času na podstatné

Británie se stává novým solárním lídrem v Evropě. Překonala Německo

08.08.2014 08:24

Je to poprvé v historii evropské fotovoltaiky, kdy Německo ztratilo post lídra solárního průmyslu na poli instalací solárních elektráren. Podle nejčerstvějších ůdajů se novým lídrem evropského fotovoltaiky v roce 2014 stala Velká Británie, která v prvním pololetí zaznamenala rekordní přírůstek nových solárních elektráren ve výši 1137 MW.

 

Ve stejném období se v Německu instalovalo cca 1 000 MW v nových solárních instalacích. Propad německého fotovoltaického trhu pokračuje od počátku letošního roku. Podle analytiků se letos v Německu instaluje cca 2000-2200 MW, což představuje nejmenší přírůstek fotovoltaiky od roku 2007.

 

S celkovou kapacitou 1,1 gigawattu vybudovanou v první polovině roku 2014 se Spojené království stalo lídrem evropského fotovoltaického byznysu. Podl sdělení britského úřadu pro energetiku a změnu klimatu (DECC) je v Británii na konci června celkem 3 926 MW výkonu v solárních elektrárnách. Celkový počet solárních instalací dosáhl 572 000.

 

Solární trh ve Velké Británii je jedním z nejatraktivnějších trhů s energiemi v Evropě, zejména díky vysokým tarifům pro střešní elektrárny. Většina z instalovaného výkonu FVE energie ve Velké Británie pochází z fotovoltaických systémů do 50 kW instalovaného výkonu. Británii rozvíjí i segment velkých pozemních solárních parků, kde je v současnosti připravováno až 3 GW nových instalací.

 

Cílem britského vládního programu je pokrýt 15% domácí elektrické spotřeby z obnovitelných zdrojů do roku 2020. Podle ministra pro energetiku a změnu klimatu Grega Barkera má Velká Británie zájem rozšířit instalovaný výkon solárních jednotek až na 20 gigawattů do roku 2020, přičemž je prý důležité zachovat menší střešní solární panely. Téměř 10 milionů domácností by tak mělo mít solární panely.

Zdroj: SolarniNovinky.cz