Více času na podstatné

Brněnský patent na výrobu bioplastu míří k uplatnění na čínský trh

16.11.2012 09:13

Použitý olej se může stát velmi cennou surovinou. Vědci z Centra materiálového výzkumu v Brně ho využívají pro krmení bakterií, které ho promění v polymer. Oproti běžnému plastu je zcela v přírodě rozložitelný. Licenci na patentovanou brněnskou technologii koupila česká firma Nafigate Corporation. Vstoupí s ní na čínský trh, kde je obrovská spotřeba fritovacího oleje. Z bioplastu lze například vyrábět obaly na potraviny.

Použitý olej vědci z Centra materiálového výzkumu v Brně využívají pro výrobu ekologické obdoby plastu. Olejem se krmí bakterie, které se uvnitř buněk vytvářejí zvláštní látku - produkují polymer. Polymer má mechanické vlastnosti podobné plastům, avšak oproti běžnému plastu má zásadní výhodu - v přírodě se rozloží a tudíž nezatěžuje životní prostředí. Experimenty s výrobou bioplastu se odehrávaly už v minulých desetiletích. Ekologické materiály však dosud prohrávaly pomyslnou cenovou válku s levnějšími plasty z ropy. Jako substrát pro bakterie se totiž používaly například relativně drahé cukry. Vědci tedy využívají odpadního oleje.

V malé laboratoři dokážou vědci vyrobit pár desítek dekagramů polymeru za dva tři dny. V průmyslovém provozu jsou však bakterie schopné mnohem větších "výkonů". Licenci na patentovanou brněnskou technologii koupila česká firma Nafigate Corporation. Vstoupí s ní na čínský trh. Současná spotřeba syntetických plastů v Číně je sice nižší než v Evropské unii nebo Spojených státech, ale odborníci očekávají výrazný nárůst, navíc je v zemi obrovská spotřeba fritovacího oleje, který se může stát potenciální surovinou.

Bioplast má všestranné využití. Lze z něj vyrábět například obaly na potraviny, obaly na léky, tašky nebo produkty denní potřeby.

 

Zdroj: Českénoviny.cz