Více času na podstatné

ČAOH: Češi dávají přednost třídění odpadu před spalováním a odmítají zvyšování poplatků

09.06.2014 10:04

Drtivá většina (95 %) obyvatel České republiky dává přednost recyklaci odpadu před jeho spalováním ve spalovnách. Celkem jich 70 % odmítá platit kvůli spalovnám víc za odpady. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK, který provedla pro Českou asociaci odpadového hospodářství (ČAOH).

„Výsledky průzkumu potvrdily naše obavy, že zdražování odpadových služeb povede pouze k tomu, že lidé budou hledat způsoby, jak se placení vyhnout. Praxe bohužel ukazuje, že tou nejsnadnější cestou jak ušetřit bývá zakládání černých skládek. Velmi příjemně nás překvapil náhled respondentů na třídění biologicky rozložitelného odpadu. Drtivá většina by ocenila ve svém okolí nádobu na bioodpad. Toto řešení zpracování bioodpadu, který dosud zbytečně končí nevytříděný, ČAOH dlouhodobě doporučuje. K jeho realizaci navíc není nutné zvyšovat poplatky,“ říká Petr Havelka, výkonný ředitel ČAOH.

Průzkum potvrdil, že Češi odpad poctivě třídí (vždy 38 % z nás, většinou 52 %). Takřka 90 % procent respondentů považuje třídění odpadu za smysluplné a ocenilo by ve svém okolí nádobu i na vytříděný bioodpad (52 % určitě ano, 35 % spíše ano). Naprostá většina zúčastněných (95 %) preferuje recyklaci odpadů před spalováním a více než dvě třetiny (70 %) odmítají kvůli prosazování spaloven platit víc za odpadové služby.

Průzkum proběhl v první půli června formou internetového dotazníku na vzorku 1 020 respondentů. Agentura STEM/MARK zajistila proporční zastoupení podle kraje, velikosti bydliště, věku a pohlaví.

 

Schůze od 10. června:

Tento týden by měla poslanecká sněmovna projednávat toliko diskutovaný pozměňovací návrh k novele zákona o odpadech. Původně novela řešila pouze tzv. OEEZ. K vládnímu návrhu novely byly na jednání sněmovního výboru pro životní prostředí předloženy dva pozměňovací návrhy. Návrh poslance Jana Zahradníka doplňuje požadavky na hustotu sběrné sítě v systému zpětného odběru elektroodpadů a upravuje způsob kontroly refundací u elektrozařízení, která jsou vyvezena mimo území České republiky. Další pozměňovací návrh od poslance L. Okleštěka zavádí od roku 2015 pro obce povinnost zajišťovat tříděný sběr papíru, plastů, skla, kovů a biologicky rozložitelných odpadů. Od roku 2023 pak zakazuje ukládat na skládky recyklovatelné a využitelné odpady a zejména neupravený směsný komunální odpad. Tomuto zákazu by mělo předcházet postupné navýšení poplatků za skládkování těchto odpadů, od roku 2015 na 600 Kč a v roce 2020 až na 1000 Kč. Více k programu schůze PSP ČR ZDE.

 

Související článek:

MPO podporuje pozměňovací návrhy k novele zákona o odpadech

Poslanci by měli příští týden projednat dvě novely zákona o odpadech

Teplárenské sdružení podporuje reformu odpadového hospodářství

Zdražení poplatku za odpad vyjde jako jedno pivo, tvrdí úředník (ČN, 29.5.2014)

Usnesení VŽP č. 32 (21. května 2014)

Informace MŽP k průběhu jednání sněmovního výboru pro životní prostředí o novele zákona o odpadech

Reakce MŽP na informace ke zvýšení poplatků za skládkování

Platby za popelnice mohou v příštích pěti letech podražit až o 250 korun

ČAOH: Poslanci prosadili ve výboru zdražení odpadů pomocí přílepku (23.5.2014)