Více času na podstatné

ČAOH: Česku hrozí nárůst černých skládek

15.08.2013 20:32

Pokud dojde k neúměrnému zvýšení poplatků za odpadové služby, nelegální skládky jako ta, která včera v odpoledních hodinách hořela v Praze-Štěrboholích, se mohou stát nemalým celospolečenským problémem. Vyplývá to ze stanoviska České asociace odpadového hospodářství (ČAOH), která na toto riziko dlouhodobě upozorňuje. V nedávné době byly návrhy na zvýšení poplatků účelově prosazovány do zákona o odpadech. Skupina odborníků, která na ministerstvu životního prostředí o problematice jednala, je však neschválila. ČAOH stále hrozící zdražení odmítá.

„Volení zástupci by si bez ohledu na současnou politickou situaci měli uvědomit, že s neúměrným a neopodstatněným zvyšováním poplatků u občanů pravděpodobně neuspějí. Lidé v současné nedobré ekonomické situaci budou hledat spíše způsoby, jak se placení vyhnout, včetně zakládání dalších černých skládek,“ říká Petr Havelka, výkonný ředitel České asociace odpadového hospodářství. „Proto vidíme budoucnost v zachování volného trhu, který povede k nižším cenám a k vývoji nových technologií pro nakládání s odpady. Důraz by měl být kladen na recyklaci tak, jak to požaduje Evropská unie. Zvyšování poplatků pak nebude třeba,“ dodává Havelka.

Cílem zdražení má být podpora nových spaloven odpadů a s tím úzce spojeného zavedení centralizovaného řízení toků odpadů, známé pod zkratkou ISNO, a to na úkor dosavadního volného tržního prostředí.

 

Zdroj: TZ ČAOH