Více času na podstatné

Centrum na zpracování odpadů Karlovarského kraje se stává skutečností

26.04.2016 08:19

Stavba za stovky milionů korun roste v těchto dnech na bývalé výsypce mezi Vintířovem a Vřesovou. Jejím investorem je společnost Sokolovská uhelná. Celkově bude technologie schopna zpracovat celkem 60 tisíc tun vstupního odpadu za rok.

Projekt zahrnuje technologii mechanicko-biologické úpravy odpadů doplněné o granulaci. Finálním výrobkem centra pak bude granulovaný materiál, který bude vhodný k  dalšímu zpracování. Celkové náklady na projekt dosáhnou výše 600 milionů korun. "Z toho bude v roce 2016 proinvestováno 360 milionů korun. Do konce roku by mělo být centrum po stavební a technologické stránce dokončeno a v roce 2017 přejde do zkušebního provozu," uvedl Petr Novotný, vedoucí podnikové sekce Investice.

Centrum zpracování odpadů Karlovarského kraje bude vůbec prvním svého druhu v regionech, České republiky. Přípravy na jeho vznik běží už od roku 2010 a po svém dokončení bude centrum schopné kapacitně i technologicky zajistit separaci a následné zpracování veškeré produkce komunálního odpadu vyprodukovaného na území Karlovarského kraje.

V současné době jsou již dokončené hrubé terénní práce a speciální zakládání hlavních pozemních stavebních objektů. Jde například o plochu a halu pro aerobní fermentory a mechanickou dopravu kompostu, ale v běhu je již i výstavba haly pro granulace, nebo haly pro mechanické úpravy odpadů.

Rozjezd samotného centra je plánován na počátek roku 2017, a díky jeho spuštění vzniknou téměř tři desítky nových pracovních míst. Jako vstupní materiál pro zkušební provoz poslouží komunální odpad z nedalekého města Chodov. K němu by pak měl postupně přibývat i odpad z dalších měst a obcí regionu, nebo zdejších firem.

Samotný proces zpracování odpadů bude mít několik stupňů. V první části bude zahrnovat separaci železných i neželezných kovů a inertních složek jako je sklo a kamenivo. Následná úprava vyseparovaného odpadu bude zahrnovat jeho drcení a další etapu třídění, během kterého se získává biologická složka komunálního odpadu, která se zkompostuje. Zbývající energeticky bohaté složky bude možné využít pro další výrobu.