Více času na podstatné

Cenu tepla v roce 2014 ovlivní druhu paliva, zejména pak hnědé uhlí

14.11.2013 14:49

Skoro pro polovinu domácností, které jsou napojeny na soustavy zásobování teplem se zdroji na zemní plyn, černé uhlí nebo biomasu budou v příštím roce ceny tepla převážně stagnovat. Druhou polovinu, kterou zásobují teplárny spalující domácí hnědé uhlí, čeká mírný cenový růst. Ten ale ve většině případů nepřekročí 3 %.

Pro polovinu domácností mám dobrou zprávu: teplo jim pro příští rok nezdraží buď vůbec, nebo bude růst ceny naprosto minimální. V případě tepláren využívajících hnědé uhlí dojde ve většině případů k navýšení do 3 %,“ řekl Mirek Topolánek, předseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR, a dodal: „Na rozdíl od minulých dvou let neočekávám zvýšení sazby daně z přidané hodnoty na teplo, a pokud politici splní předvolební sliby, mohla by i klesnout.“

 

Teplárenské sdružení České republiky provedlo pravidelný průzkum předpokládaného vývoje ceny tepla pro příští rok u svých členů a ostatních výrobců tepla. Do průzkumu se zapojili dodavatelé zásobující 1,22 milionu bytů (4/5 celkového počtu vytápěných bytů) ve 136 městech a obcích.

Podobně jako v minulých letech bude vývoj ceny v roce 2014 záviset na druhu paliva. Teplárny využívající zemní plyn, černé uhlí nebo biomasu většinou nebudou zdražovat vůbec nebo jen zcela minimálně. Pouze v případě tepláren, které vyrábějí převážně teplo z domácího hnědého uhlí, lze očekávat nárůst ceny tepla do 3 %, v ojedinělých případech i více. Přesto zůstane teplo vyrobené z hnědého uhlí nadále levnější než z většiny jiných paliv.

Teplárny využívající hnědé uhlí mají totiž zpravidla rozsáhlejší rozvody tepelné energie, vyšší podíl fixních nákladů a jsou více zasaženy poklesem dodávky tepla, způsobeným úsporami na straně odběratelů. Na rozdíl od ostatních paliv očekáváme spíše mírný růst ceny hnědého uhlí a v některých případech končících dlouhodobých smluv je třeba počítat se skokovým nárůstem.

 

V příštím roce také stoupne podíl povolenek na vypouštění oxidu uhličitého, které si teplárny budou muset kupovat, a očekává se i růst jejich ceny. V neposlední řadě se do cen tepla budou postupně promítat značné ekologizační investice pro splnění přísných emisních limitů.

Vzhledem k tomu, že se nárůst ceny tepla bude týkat především hnědouhelných tepláren s doposud nejnižšími sazbami, zůstane i v příštím roce zachována cenová konkurenceschopnost dálkového vytápění v naprosté většině lokalit. V několika lokalitách s relativně vyšší cenou tepla se naopak plánuje její snížení.

U domácností napojených na soustavy zásobování teplem v bytových domech se podíl nákladů na vytápění v nákladech na bydlení dlouhodobě snižuje. Cena tepla postupně roste, ale tento nárůst je eliminován úsporami tepla v domácnostech. Ještě v roce 1993 průměrná domácnost spotřebovala kolem 60 GJ tepla, v roce 2003 spotřeba poklesla na 45 GJ za rok a v současnosti se průměrná roční spotřeba domácnosti pohybuje kolem 30 GJ tepelné energie. Je tedy ve srovnání s rokem 1993 zhruba poloviční.