Více času na podstatné

Češi loni odevzdali přes 58 tisíc tun starého elektra, meziročně zhruba o sedm procent více

26.05.2015 08:05

Češi loni odevzdali k recyklaci rekordní počet vysloužilých elektrospotřebičů. Celkem lidé do sběrných míst předali přes 58.000 tun starého elektra, meziročně zhruba o sedm procent více. Vyplývá to z údajů pěti největších kolektivních systémů pro sběr a recyklaci elektra, které zveřejnila společnost ELEKTROWIN.

Z největší části se na tomto čísle podílel kolektivní systém ELEKTROWIN. V jeho sběrné síti lidé odevzdali 29 921 tun spotřebičů, což představuje více než 50 % celorepublikového množství.

Od roku 2005, kdy byl v ČR přijat současný způsob ekologického nakládání se starým elektrem, je to nejvyšší číslo. Každý obyvatel ČR tak loni odevzdal k recyklaci 5,53 kg elektrozařízení.

Velké rozdíly v množství spotřebičů předaných k recyklaci stále panují mezi různými částmi České republiky.

V absolutním množství vysbíraných spotřebičů ve výkazech ELEKTROWINu bezkonkurenčně vede Středočeský kraj s 3469 tunami, druhá Praha dodala loni k recyklaci 3107 tun. Na poslední Karlovarský kraj připadá jen 697 tun starého elektra.

Jinou optiku ale nabízí přepočet výsledků krajů na množství jejich obyvatel. Z tohoto pohledu totiž bezkonkurenčně vede Liberecký kraj, jenž jinak svými 2566 tunami nijak neoslňuje. Každý z obyvatel kraje včetně nejmenších dětí (podle aktuálních údajů je jich 438 767) ale loni odevzdal k recyklaci 5,85 kilogramu elektrozařízení.

 

Zdroj: TZ ELEKTROWIN, Českénoviny.cz