Více času na podstatné

Češi razí v Rusku cestu zelené energii

24.06.2014 13:33

Alten LLC, dceřiná společnost české investiční společnosti Falkon Capital a.s., uspěla ve výběrovém řízení vypsaném ruským energetickým regulátorem Sovet Rynka na výstavbu větrného parku s výkonem 51 megawattů, jehož provoz by měl být spuštěn v roce 2015.

Alten LLC je jednou z prvních společností, která investuje do výstavby větrného parku v Ruské federaci. Od roku 2010 vybudovala společnost větrný park s výkonem 2,4 MW v Kalmycké republice na jihu Ruska, kde bude postaven i větrný park s výkonem 51 MW. Jako vítěz tenderu podepíše Alten LLC smlouvu o zásobování energií, která zaručí návratnost investice v průběhu 15 let.

Rusko je vnímáno jako jeden z nejslibnějších trhů s větrnou energií na světě. Ruská vláda si dala za cíl generovat do roku 2020 4,5 % své energie z obnovitelných zdrojů. Přestože byla větrná energie v Rusku dlouho využívána jen v malém měřítku, rozvoj její komerční velkovýroby právě odstartoval.

Podle Renewable Market Watch, informačního servisu zaměřeného na energii z obnovitelných zdrojů, by byla při využití pouhých 25 % z celkového potenciálu větrné energie v zemi vyprodukována energie o výkonu 175 000 megawattů. Největší potenciál větrné energie je soustředěn podél mořského pobřeží, v rozsáhlých stepích a v horách.

V reakci na krok vlády podporující rozvoj větrné energetiky směrem ke komerční velkovýrobě vypsal ruský energetický regulátor Sovet Rynka první etapu výběrového řízení na vybudování energeticko-větrných projektů o výkonu 1,85 gigawattů v období 2015 – 2018.