Více času na podstatné

Česká republika převzala významné ocenění za práci v oblasti ochrany ozonové vrstvy

18.09.2012 08:21

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa převzal z rukou zástupce Programu pro životní prostředí OSN plaketu, která oceňuje 25 let práce České republiky a její významnou roli v ochraně ozonové vrstvy a při plnění Montrealského protokolu.

Díky Montrealskému protokolu se v průmyslu, zemědělství i v dopravním sektoru začaly používat náhrady látek, které jsou z hlediska ochrany ozonové vrstvy bezpečné. Ovšem kvůli dlouhodobému působení škodlivých látek (až 100 let) dochází k obnově ozonové vrstvy pomalu a k úplné obnově dojde až kolem roku 2050-65.

Česká republika výrazně přispívá k tomu, že se závazky stanovené v Montrealském protokolu daří plnit. Na národní úrovni vytvořila funkční systém právní úpravy a kontroly pro nakládání s látkami poškozujícími ozonovou vrstvu a předává své zkušenosti státům ve východní a jižní Evropě.

 

Montrealský protokol o látkách, které poškozují ozonovou vrstvu, byl sjednán 16. 9. 1987. Protokol zavádí konkrétní opatření k ochraně ozonové vrstvy Země. Díky plnění závazků stanovených v této mezinárodní smlouvě se podařilo snížit spotřebu a výrobu látek poškozujících ozonovou vrstvu (freonů, halonů, methylbromidu, tetrachlormetanu) od roku 1987 o celých 98 %. Valné shromáždění OSN proto vyhlásilo 16. září Mezinárodním dnem ochrany ozonové vrstvy.

 

České firmy nabízí technologie, které ozonovou vrstvu nepoškozují. Experti Solární a ozonové observatoře ČHMÚ pomáhali s instalací a kalibrací Dobsonových ozonových spektrofotometrů např. v Keni, Egyptě, Jihoafrické republice či Botswaně. Část pomoci byla realizována prostřednictvím české zahraniční rozvojové spolupráce.

Solární a ozonová observatoř Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové monitoruje stav ozonové vrstvy a slunečního záření na území České republiky, a to nepřetržitě již od roku 1962. Data z Hradce Králové jsou vzhledem ke své kvalitě a délce řady standardně používána ke sledování dlouhodobých globálních trendů a ke kalibraci družicových měření ozonu. Již 21 měsíců (od ledna 2011) je ozonová vrstva nejen nad Českou republikou, ale i velkou částí Evropy zeslabena. Důsledkem je zvýšené množství pronikajícího UV-záření. V roce 2011 byla naměřena druhá nejvyšší roční dávka UV záření od roku 1964.

Čeští vědci navíc měří stav ozonu také v Antarktidě. Tato data pak využívají vlády spolupracující v rámci Montrealského protokolu a Vídeňské úmluvy na ochranu ozonové vrstvy k tomu, aby rozhodly, zda je nutné celosvětovou regulaci zpřísnit a případně jakým způsobem.

 

Zdroj: MŽP