Více času na podstatné

Česko má výhrady na společnou energetickou unii

21.05.2014 08:39

Česko nechce, aby evropské země nakupovaly zemní plyn a ropu od Ruska společně. Odmítá tak jeden z klíčových bodů polského návrhu na vznik energetické unie. Díky ní by Evropa podle Poláků snížila svou závislost na Rusku. Česko obecně podporuje, aby země Evropské unie v energetice víc spolupracovaly a byly tak silnější vůči Rusku, ale má výhrady k řadě konkrétních bodů polského návrhu. Poukazuje například na to, že za nákupy zemního plynu jsou v Česku zodpovědné soukromé společnosti. Dále tvrdí, že společný nákup na úrovni EU by nemusel vést k nižším cenám za ruskou surovinu. Česko souhlasí například s tím, že by smlouvy mezi Ruskem a jednotlivými zeměmi EU neměly obsahovat tajné položky, jak je tomu často v současnosti. České stanovisko také upozorňuje, že Poláci chtějí skrze obecně přijatelný návrh energetické unie zároveň prosadit některé své vlastní priority, jako je třeba podpora uhlí. Více ZDE

 

Vyjádření Českého plynárenského svazu:

Cena energií je významným vstupem pro průmyslovou výrobu a ekonomiku národního hospodářství obecně. Jednotlivé státy mají rozdílnou ekonomickou úroveň, rozdílnou produktivitu průmyslu i rozdílné sociální prostředí. Vidím jednotnou cenu plynu pro unijní státy jako obtížně přijatelnou.

Miloslav Zaur, Předseda Rady ČPS

 

Čtěte také:

  • Audio z tisková konference po jednání předsednictva Bezpečností rady státu ze den 20.5.2014 (dodávky plynu) - ZDE
  • Události, komentáře (20.5.2014) na téma "Ruský plyn" od 25:50min - ZDE
  • Firmy ani domácnosti nejsou ohroženy nedostatkem plynu. V zásobnících má Česko rezervu na sto dní. Prohlásil to premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po jednání předsednictva Bezpečnostní rady státu, které se věnovalo možnostem v případě výpadku dodávek ruského plynu přes Ukrajinu. Premiér také uvedl, že Česko by Slovensku bylo schopné případně pomoci zasíláním ruského plynu z baltského plynovodu Nord Stream, kterého by se krize týkat neměla. Více na E15 ZDE.
  • Zeman: Energetická unie se musí vyplatit. Český prezident Miloš Zeman považuje Polskem prosazovaný projekt evropské energetické unie za zajímavý, má však podle něj několik úskalí, především stanovování jednotné ceny plynu. Novinářům to řekl na návštěvě Rumunska, kde se o problematice bavil s vrcholnými politiky. Více na E15 ZDE (22.5.2014)

 

Zdroj: ČRo, E15, ČT24, Vláda ČR