Více času na podstatné

Česko snížilo od roku 1990 o třetinu emise skleníkových plynů, průmysl investoval miliardy

15.02.2015 14:45

V České republice od roku 1990 díky modernizaci průmyslu výrazně klesly emise skleníkových plynů. K roku 2012 stát snížil celkové emise skleníkových plynů proti roku 1990 o 33 procent, plní tak závazky Kjótského protokolu s předstihem, stejně jako celá Evropská unie.

Například skupina ČEZ vydala na snižování emisí oxidu uhličitého více než 120 miliard Kč. Plánuje dokončit novou moderní elektrárnu v Ledvicích a modernizaci elektrárny v Prunéřově. Třinecké železárny daly za posledních deset let do ekologizace výroby 4,1 miliardy, loni 1,3 mld. do odprášení výrobních agregátů. Letos bude firma pokračovat ve snižování emisí tuhých znečišťujících látek za více než miliardu. ArcelorMittal Ostrava vynaložila za deset let od privatizace huti v roce 2003 do ekologických projektů čtyři miliardy, huť tak snížila emise prachu zhruba o dvě třetiny. Odprašování huť spustila v říjnu 2011 a další rok snížila emise o více než 100 tun.

Ke snížení emisí přispívá i stát, například programem Nová zelená úsporám nebo energetickým štítkováním spotřebičů a budov. Řešit snižování emisí a adaptaci na změnu klimatu v ČR mají dva nové strategické dokumenty, které připravuje ministerstvo životního prostředí. Vládě by je mělo předložit ve druhé polovině roku.

 

Mohlo by Vás zajímat:

  • Přechodný národní plán České republiky (v. 2014 - v této verzi však nejsou oproti finální verzi PNP ČR zaslané Evropské komisi výrazné změny. Aktuální verze PNP ČR bude MŽP zveřejněna až po jeho schválení Evropskou komisí, MŽP předpokládá, že v březnu tr.)

 

Zdroj: ČTK