Více času na podstatné

Český inovační trh má větší šanci obstát v celosvětové konkurenci

28.08.2014 13:29

Evropská komise již dříve projevila snahu dohnat světové ekonomiky a tentokrát se zdá, že se dala správným směrem. Posvětila projekt Českého ekologického manažerského centra (CEMC), který dává výrobkům, technologiím, inženýrským řešením či službám s významným přínosem pro životní prostředí schopnost konkurovat světu. Základem projektu je metodologie evropského systému ověřování EU ETV (Environmental technology Verification). Komise jde ovšem dále a tak usiluje o vzájemnou uznatelnost výsledků ověření v různých světových regionech.

Jedinou institucí v ČR a Slovensku zabývající se ověřováním technologií je CEMC, které podepsalo smlouvu s Evropskou komisí. Na základě této smlouvy a akreditace Českého institutu pro akreditace (ČIA) má CEMC možnost ověřovat inovativní technologie výrobcům/dodavatelům, kteří mají ambice prorazit na evropský a světový trh. Technologií se zde mimo jiné rozumí také výrobky, inženýrská řešení nebo služby s významným přínosem pro životní prostředí. Ve světě jsou průkopníky tohoto způsobu ověřování hlavně v Americe a Kanadě. Pro tuzemské výrobce je však velmi zajímavý fakt, že v oblasti ETV se pohybují některé velmi zajímavé asijské ekonomiky, v jejichž čele stojí Japonsko, Korea, Filipíny a rovněž s ověřováním začíná i Čína.

Stejně jako Evropská komise i CEMC předpokládá, že technologie ověřená nezávislou stranou typu A (dle ISO 17020) je doložitelně daleko více konkurenceschopná a časem se stane nezbytností. CEMC tímto nabízí výjimečnou příležitost pro výrobce, dodavatele a výzkumné týmy, kteří chtějí upozornit na své produkty. Jejich ověřené technologie se prostřednictvím CEMC dostanou do evropské databáze inovativních technologií a současně obdrží marketingově využitelné logo ETV, čímž dosáhnou na globální trh a výrazně se odliší od konkurence.

Každý podnikatel, který jde na trh s novou technologií, vlastně riskuje možný neúspěch. Nezávislé ověření technologie, respektive výsledků projektu nebo tzv. certifikované metodiky snižuje riziko podnikatele a zvyšuje šanci na úspěch. Nezanedbatelné není ani to, že výsledky ověřování mohou být použity k prokázání shody s příslušnými právními předpisy, k podpoře nabídek při zadávání veřejných zakázek, k přesvědčení investorů o skutečné platnosti deklarovaných výkonových parametrů, a v neposlední řadě k zamezení nutnosti opakování demonstrací pro cílové uživatele. Ověření technologie nezávislým subjektem zvyšuje důvěru na obou stranách. Jak u výrobce, tak u zákazníka.

Smlouva s Evropskou komisí zvýhodní prvních 9 zájemců o ověření tím, že 50 % nákladů uhradí EK. Zelenou ověřování technologií dává také Ministerstvo životního prostředí a Technologická agentura ČR, se kterými CEMC aktivně spolupracuje.

 

Ověřování výsledků projektů VaV

Využití metodologie ETV je velmi zajímavé i v oblasti ověřování výsledků projektů v oblasti vědy a výzkumu. Rada vlády pro vědu a výzkum je si vědoma, že výsledky projektů v oblasti VaVaI, které spolknou ročně 72 mld. korun, nejsou systémově ověřovány. Nezávislé ověření by mimo jiné ukázalo, zda jsou prostředky využívány správným směrem. Věříme, že v tomto ohledu metodologie ETV, která je nedílnou součástí programu Horizont 2020, bude přínosem pro celospolečenskou diskusi na téma efektivnosti vynaložených prostředků na aplikovaný výzkum.

CEMC již v současné době spolupracuje s několika organizacemi, které u projektů financovaných Technologickou agenturou ČR (TA ČR) potřebují ověřit výsledky projektů, včetně tzv. certifikovaných metodik. Z doposud prezentovaných technologií je možné zatím jmenovat: Kalové hospodářství malých čistíren s minimálními nároky na energii a Termická desorpce tuhých materiálů působením mikrovlnného ohřevu (oba společnost Dekonta, a. s.). O dalších domácích projektech budeme informovat v příštích číslech.

 

Obrázek: Schéma ověřovacího procesu

 

Pro ukázku uvádíme i několik projektů z Evropy: Briketovací lis na slámu, trávu a jiné biomasy – Polsko, Bioplynárna potravinového odpadu – Francie, zpracování odpadu prostřednictvím plazmového zplyňování – UK, Výroba surového substrátu pro pěstování jedlých hub z digestátu z bioplynové stanice – Dánsko, Mechanické oddělování kapalných odpadů (kejdy) do pevného a kapalného podílu – Dánsko, Obnova a recyklace amoniaku při zpracování znečištěných odpadních vod – Francie.

Inovativními projekty vhodnými pro ověření ETV se každoročně zabývá Týden výzkumu a inovací pro praxi (TVIP). Této problematice bude dáván stále větší prostor na odborném poli a připravovaný další ročník konference TVIP, který proběhne 18. – 20. 3. 2015, nebude výjimkou.

 

Bližší informace o EU ETV naleznete ZDE.

 

Ing. Evžen ONDRÁČEK

CEMC ETVCZ (inspekční orgán č. 4055), 28. pluku 25, 101 00 Praha 10,
e-mail: euetv@cemc.cz , www.tretiruka.cz/eu-etv/