Více času na podstatné

Český, slovenský a maďarský trh s elektřinou se propojí 11. září

20.08.2012 08:30

Český, slovenský a maďarský trh s elektřinou se propojí 11. září. Od tohoto termínu se budou obchodovat nabídky a poptávky ze všech tří zemí společně. Oznámil to tuzemský organizátor trhu s elektřinou OTE. Propojení trhů mezi Českem a Slovenskem už funguje nyní.

Na trhu by po propojení měla být větší konkurence a dodávky elektřiny by měly být stabilnější a bezpečnější. Zároveň jde o další krok k vytvoření jednotného evropského vnitřního trhu s elektřinou.

Propojení trhů v rámci projektu CZ-SK-HU MC bude znamenat, že nabídky a poptávky registrovaných účastníků denního trhu všech tří zemí budou obchodovány společně až do výše dostupné přenosové kapacity. Oproti současnému stavu tak i na slovensko-maďarské hranici nebude nutná rezervace přeshraničních kapacit organizovaná aukční kanceláří CAO.

Propojení trhů začne 11. září 2012 s uzávěrkou obchodování stanovenou na 11:00 hodin.

S propojením trhů již před více než rokem souhlasili národní regulátoři, provozovatelé přenosových soustav a organizátoři trhů s elektřinou Maďarska, České republiky a Slovenska. Za Česko daly souhlas Energetický regulační úřad (ERÚ), ČEPS a OTE.

 

Zdroj: ČTK