Více času na podstatné

ČEZ dnes odeslal oficiální zájem o německé portfólio společnosti Vattenfall

13.10.2015 16:41

Společnost ČEZ dnes odeslala vyjádření zájmu o koupi německých aktiv švédské společnosti Vattenfall. Nabízená aktiva podle ČEZ představují zajímavou příležitost k rozšíření podnikání ČEZ s řadou synergických efektů. ČEZ je naopak připraven být spolehlivým partnerem regionu s rozsáhlým know-how v provozování klasických elektráren i těžby hnědého uhlí.

Nabízené zdroje podle společnosti ČEZ plně zapadají do její strategie zaměřující se jednak na obnovitelné zdroje, decentralizovanou energetiku, komplexní energetické služby a produkty, ale také na investice do klasických zdrojů. Při jejich co nejefektivnějším provozování pak lze využít bohaté zkušenosti získané za desítky let v Česku i jinde ve světě.

Hodnota německých aktiv švédského státního Vattenfallu by se podle odhadů mohla pohybovat v rozmezí 2 až 3,5 miliardy eur (54 až 95 miliard korun). Firmu k prodeji tlačí švédská vláda, která se obecně staví proti výrobě elektřiny ze špinavého uhlí.

 

Prodej zahrnuje:

  • ELEKTRÁRNY: Boxberg, Jänschwalde, Schwarze Pumpe a blok R elektrárny Lippendorf
  • DOLY: Jänschwalde, Nochten, Reichwalde, Welzow-Süd a Cottbus Nord
  • 10 VODNÍCH ELEKTRÁREN, které jsou samostatně, bez hnědouhelných aktiv, neprodejné.

 

 

Související článek:

Kellner a Křetínský se opět spojují. Chtějí spolu koupit doly a elektrárny v Německu (13.10.2015, iHNED.cz)Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/kretinsky-se-kvuli-ziskani-dolu-a-elektraren-vattenfallu-spoji-s-ppf-1235610#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink