Více času na podstatné

ČEZ ESCO se stala novým členem České fotovoltaické asociace

25.08.2015 14:01

Česká fotovoltaická asociace, která sdružuje provozovatele střešních solárních elektráren, projektanty nebo instalační firmy, má nového člena. Je jím společnost ČEZ ESCO, která navrhuje a zřizuje solární elektrárny. ČEZ se se svojí dceřinou firmu hodlá více podílet na rozvoji oboru menších střešních instalací.

„ČEZ ESCO vzniklo s cílem poskytovat zákazníkům kompletní energetické služby, a to dnes znamená také návrhy a realizace fotovoltaických elektráren. Díky členství v ČFA budeme moci lépe komunikovat s ostatními hráči na trhu a podílet se tak na jeho rozvoji v ČR,“ říká Michal Rzyman, předseda představenstva ČEZ ESCO.

Částečná liberalizace legislativy, kdy systémy do výkonu 10kWp nemusí vlastnit licenci, položila dobrý základ pro dynamický rozvoj malých střešních instalací. Aby tyto instalace vznikaly a byly pro jejich provozovatele (většinou domácnosti) ekonomicky dostupné, musí být i drobná fotovoltaika podporovaná podobně jako ostatní, ať už pasivní nebo aktivní, alternativní způsoby šetření energií. I v tomto směru jdou věci správným směrem, nová Zelená úsporám pro rok 2016 plánuje podpořit drobnou fotovoltaiku podobně jako třeba zateplování, tepelná čerpadla nebo kondenzační kotle. Aby ale zájemci na podporu dosáhli, musí být jejich FVE optimálně naplánovaná a její výkon musí být přizpůsobený skutečné energetické náročnosti budovy, na které vznikne. A právě v tomto ohledu může zájemcům o vlastní střešní FVE pomoci společnost ČEZ ESCO.

„Vítáme rozhodnutí ČEZ ESCO, které ukazuje, že i velcí hráči na trhu chápou rostoucí význam drobných fotovoltaických střešních systémů, které na rozdíl od gigantických solárních elektráren, které dříve rostly na polích, skutečně pomáhají efektivně šetřit energii jednotlivým domácnostem nebo firmám a nezatěžují životní prostředí. V minulosti jsme u instalovaných fotovoltaik často objevovali jak projektantské, tak produktové nebo montážní nedostatky, které by mimo jiné mohly zabránit čerpání podpory ze Zelené úsporám. Společnost ČEZ ESCO se svými zkušenostmi a komplexním přístupem pomůže zejména klientům, kteří se nechtějí o nic starat. Společnost jim zajistí vše od plánování až po realizaci střešní FVE na míru,“ vysvětluje přínos Petr Maule, výkonný ředitel ČFA.