Více času na podstatné

ČEZ nadále pracuje na jaderném projektu, vypsání tendru ale nepřipravuje

10.06.2014 08:02

V tuto chvíli ČEZ nechystá a ani nepřipravuje vypsání nového tendru. Rozhodující pro další postup bude komplexní vládní plán. Další kroky bude možno říci až v návaznosti na tento materiál.

ČEZ letos v dubnu, při oznámení zrušení zadávacího řízení na dostavbu 3. a 4. bloku Jaderné elektrárny Temelín, jasně prohlásil, že tento krok neznamená konec projektu dostavby 3. a 4. temelínského bloku. ČEZ nadále rozvíjí oba české jaderné projekty, tedy i projekt pátého bloku v lokalitě Dukovan. Neprobíhá ale žádná příprava na obchodní zajištění těchto projektů.

Jakkoliv současný destabilizovaný stav evropské energetiky neumožňoval pokračovat v tendru, nadále považujeme projekt nového jaderného zdroje z hlediska České republiky za důležitý pro energetickou bezpečnost státu. Vláda zároveň uložila MPOa MF připravit do konce roku 2014 komplexní plán rozvoje jaderné energetiky v ČR.  ČEZ analyzuje i další možnosti spolupráce se státem v oblasti jaderné energetiky, jsme schopni vyčlenit projekt do samostatné společnosti a hledat partnera pro developování projektu. V případě projektu v lokalitě Dukovany probíhá příprava podkladů pro řízení EIA, v případě temelínské lokality předložíme doplněné podklady v rámci povolení k umístění s SÚJB, včetně Zadávací bezpečnostní zprávy.

 

ČEZ tak reaguje na slova místopředsedy dozorčí rady Václava Pačese, podle nějž by tendr na dostavbu jedné z elektráren mohl být vypsán v příštím roce. Polostátní firma pokračuje v přípravách projektu, o kterém bude pravděpodobně příští rok rozhodovat vláda. V České televizi to uvedl místopředseda dozorčí rady ČEZ Václav Pačes. Podle Pačese bude cena elektrické energie v budoucnu stoupat a stát má navíc i jiné zájmy než ekonomické, například v oblasti energetické bezpečnosti. Zmínil také potřebu nových zdrojů kvůli plánovanému uzavírání některých uhelných elektráren a blížícímu se konci životnosti Dukovan v roce 2025.O dalším směřování Česka v oblasti jaderné energetiky v rámci Státní energetické koncepce by měla vláda rozhodovat na konci roku.



Zdroj: ČEZ