Více času na podstatné

ČEZ dnes obdržel nabídky na dostavbu JE Temelín (aktualizace 18:20)

02.07.2012 18:21

Výběrové řízení na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín se blíží do finále, účastníci tendru dnes předloží provozovateli elektrárny ČEZ své nabídky. Kromě nabízené technologie a ceny bude pečlivě posuzována také možná účast českých firem na dostavbě. Vítěz výběrového řízení by měl být vybrán v létě příštího roku. Zájem o zakázku, jejíž cena se odhaduje na 200 až 300 miliard korun, mají americko-japonský Westinghouse, francouzská Areva a ruský Rosatom, jehož dvě dceřinné společnosti předloží společnou nabídku s plzeňskou Škodou JS. 

Všichni tři uchazeči nabízejí moderní reaktory, odlišnosti jsou v bezpečnostních systémech. Důležitým faktorem bude také cena, která zřejmě nebude nižší než 200 miliard korun. Všichni účastníci také shodně slibují, že pokud budou stavět Temelín, zajistí 70procentní účast českých podniků.

 

Ministr Ministerstva průmyslu a obchodu M. Kuba v Ranním interview pro Radiožurnál mimo jiné řekl, že:

"Základním kritériem bude rozhodně cena. Požadavky na technologie a na bezpečnost byly stanoveny při vypsání tendru. Nejde ale úplně jen o cenu samotné výstavby, posuzovány budou i celkové výrobní náklady, které třeba zahrnují i palivové náklady a další proměnné, stálé provozní náklady"

"Návratnost tak vysoké investice bude záviset hlavně na vývoji trhu s elektrickou energií. Dnes je trh velmi významně pokřiven všemi těmi dotačními tituly pro obnovitelné zdroje a velmi bude záležet, jak se bude evropský dotační trh vyvíjet."

 

Celé Ranní interview Radiožurnálu si poslechněte ZDE.

 

Základním parametrem, kterým se od sebe tři nabídky liší, je výkon jejich reaktorů. AP1000 amerického Westinghousu dosahuje výkonu 1150 MW, MIR.1200 zhruba 1200 MW a EPR od Arevy až 1650 MW. Kdo chce stavět JE Temelín? obrázek ZDE

 

ČEZ ve své tiskové zprávě dnes uvedl že, v pondělí 2. července, byl konečný termín pro předání nabídek na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. Do největšího tendru v historii ČEZ i celé České republiky se přihlásili tři kvalifikovaní zájemci - společnost Areva, konsorcium společností Westinghouse Electric Company, LLC a WESTINGHOUSE ELECTRIC ČR a konsorcium společností ŠKODA JS, Atomstroyexport a Gidropress – kteří také k dnešnímu datu své nabídky odevzdali. Zítra budou za jejich účasti otevřeny.

 

Podrobnosti o plánované dostavbě popsal Radiožurnálu vládní zmocněnec pro rozšíření Temelína a velvyslanec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška, audio ZDE.

 

Co nabízí Westinghouse?

Na technologii americké korporace Westinghouse je založena zhruba polovina všech jaderných elektráren na světě. Nabídka Westinghouse má tři klíčové parametry - lišíme se od ostatních nesrovnatelnou bezpečností, poskytujeme příležitost českému průmyslu podílet se na zakázce a jistotu investorovi, co se týká projektu a jeho dokončení a technické proveditelnosti,“ řekl v exkluzivním rozhovoru Radiožurnálu ředitel rozvoje Westinghousu pro Českou republiku Kerry Hanahan. Podle dřívějších prohlášení společnosti se mají české firmy na projektu podílet ze 70 až 80 procent. Dohodu o spolupráci už má Westinghouse podepsanou například s firmou I&C Energo, která by jí měla dodávat kontrolní a řídící systémy. Na zakázce by se měl podílet také Metrostav a Vítkovice Holding. 

 

Co nabízí Česko-ruské konsorcium?

Konsorcium nabízí dodávku bloků typu VVER-1200 o výkonu 1000 megawattů. Jak Temelín, tak i Dukovany jsou osazeny ruskými reaktory, obě navíc odebírají i ruské palivo TVEL. Podle generálního ředitele Rosatomu Sergeje Kirijenka mohou nejméně polovinu zařízení pro Temelín vyrobit české podniky. Mnohé z nich přitom znají ruskou technologii už z minulosti.  Experti v této souvislosti poukazují na nebezpečí nabídky rusko-českého konsorcia a také na to, jestli by takové partnerství nezvýšilo energetickou závislost Česka na Rusku. Nabídka česko-ruského konsorcia firem Škoda JS, Gidropress a Atomstrojexportu na dostavbu dvou bloků jaderné elektrárny Temelín má 80 tisíc stran. V objemu je tak bezkonkurenční - váží téměř dvě tuny.

 

Co nabízí Areva?

Areva přichází s typem reaktoru EPR, což je jediný typ, který se v současné době v Evropě staví, a to ve Francii a Finsku. „Myslím, že máme velmi slušné šance. Nabízíme totiž více zkušeností než ostatní, už dlouho fungujeme na místním trhu a také máme nejvýkonnější reaktor, což je z dlouhodobého hlediska nejlevnější varianta,“ tvrdí. Jde o evropský tlakovodní reaktor třetí generace. Má vylepšené bezpečnostní prvky, aby se reaktor v případě nestandardních situací sám dostal do bezpečného stavu bez zásahu aktivních částí. „Reaktor EPR má celou řadu bezpečnostních prvků pro případ všemožných nehod. Naprostou samozřejmostí je například dvojitá ochranná schránka, opevněné diesel generátory pro případ výpadku a také ochrana vyhořelého paliva, což je velmi důležité, jak se ukázalo ve Fukušimě,“ vysvětlil ředitel Arevy pro Českou republiku Thomas Epron. Tak jako ostatní zájemci i Areva slibuje, že dostane-li zakázku, přenechá až 70 procent prací tuzemským subdodavatelským firmám. Navíc během výstavby bloků očekává v Temelíně vytvoření asi 10 tisíc pracovních míst.

 

Zhruba v listopadu či v prosinci by měl mít ČEZ nabídky prostudované a firma bude mít představu o předběžném pořadí uchazečů. Ti pak budou znovu osloveni a dostanou možnost doplnit své nabídky do jara 2013. Výběr dodavatele a podpis smlouvy je plánován na konec roku 2013. Budování třetího a čtvrtého bloku Temelína by mohlo začít v roce 2016, dokončení se předpokládá nejpozději v roce 2025 a přijde na stovky miliard korun.   

Připravovaná aktualizace státní energetické koncepce počítá s tím, že využití jaderné energie v Česku se rozšíří na zhruba polovinu spotřeby.

 

 

Zdroje: Radiožurnál (https://www.rozhlas.cz), českénoviny.cz, ihned.cz, ČEZ a ČT24.cz