Více času na podstatné

Chytrý koš má přinést celosvětovou revoluci v třídění odpadu

12.11.2015 20:25

ecotwinbag-recycle-binČeská společnost PlanetCare uvádí na trh unikátní ekologický produkt, který má přinést celosvětovou revoluci v třídění odpadu. Vícekomorové odpadkové pytle EcoTwinBag umožní uživatelům snadno oddělit různé druhy recyklovatelného odpadu v jedné nádobě, navíc šetří čas, místo a jsou také ekonomicky výhodné. Ve čtvrtek 12. listopadu zahájila firma oficiálně jejich sériovou výrobu v Olomouci. Společnost PlanetCare na něj získala zapsaný evropský průmyslový vzor.

„Množství vytříděného odpadu jedné domácnosti v České republice dosahuje každoročně téměř padesáti kilogramů a tento ukazatel neustále stoupá. Produkt, s nímž přicházíme na trh, však může tuto činnost výrazněji urychlit a zjednodušit. EcoTwinBag efektivně roztřídí dva druhy recyklovatelného odpadu. Vzhledem k tomu, že plasty jsou největší zátěží pro ekologii, u první řady produktu jsme zvolili kombinaci plastů se směsným odpadem,“ vysvětluje jednatel společnosti PlanetCare Filip Hůlka.

Použitím EcoTwinBagu zcela odpadají starosti nejen s nekonečným sháněním plastových tašek, ale i speciálních košů či krabic. Manipulace s ním je jednoduchá, rychlá a pohodlná. Snadno se umístí do jakéhokoliv odpadkového koše, v němž se samostatně vytvoří jednotlivé komory. Po naplnění ho stačí vyjmout s odpadem a odnést ke třídicím místům. Zde se jednoduchým odtržením komory oddělí a poté se vhodí do příslušných separačních kontejnerů. Nehrozí žádná špinavá manipulace, neboť zákazník se dotýká jen pytlů, které vyhazuje.

„Chytré sáčky budou zhruba dvojnásobně dražší než dosavadní běžné sáčky na odpad, ale to je zejména z důvodu většího objemu fólie nutné k výrobě. Přesto se koupě EcoTwinBagu vyplatí. Je to hlavně z důvodu rapidního snížení nákladů na odvoz směsného odpadu zhruba o 50 procent. Spočítali jsme, že používáním chytrých sáčků průměrná čtyřčlenná rodina ušetří přibližně 1 400 až 1 500 korun ročně za svoz domovního odpadu,“ říká obchodní ředitel společnosti PlanetCare Dušan Antel.

Nápad na výrobu vícekomorových pytlů EcoTwinBag se zrodil v roce 2010. O rok později vznikla společnost PlanetCare nejen v České republice, ale z hlediska perspektivy mezinárodního trhu také v USA.

„Poté začalo hledání dodavatele kvalitní fólie a především výrobce. Pátrali jsme nejen v České republice, ale bez nadsázky také po všech ostatních kontinentech. Nakonec jsme uspěli v Olomouci. V roce 2013 jsme oslovili olomouckou firmu Cázer, s. r. o., která po třech letech vyvinula speciální výrobní linku schopnou vyrábět produkt ve velkém, zajistila výrobní prostory i obsluhující personál,“ dodává Filip Hůlka.