Více času na podstatné

Cínovec pod zemí ukrývá asi čtyřicet tisíc tun lithia

29.10.2012 08:51

E15.cz: V Krušných horách přibývá firem, které zkoumají množství nerostných surovin ukrytých pod zemí. Může za to rostoucí cena těchto komodit na světových trzích. Dříve nerentabilní ložiska nyní začínají vypadat zajímavě. Průzkumné vrty provádějí firmy na obou stranách hranice, ale výrazně aktivnější jsou němečtí prospektoři. Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/krusnohorsky-klondike-tezare-laka-boom-komodit-926963#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

Průzkumné vrty probíhají i přímo na bývalém hraničním přechodu Cínovec. Pod zemí se ukrývá lithium, o které má zájem přední německý výrobce solární technologie SolarWorld. Baterie a akumulátory z lithia mají široké spektrum využití: od elektromobilů po ukládání solární energie. Dvě stovky metrů pod zemí leží zhruba čtyřicet tisíc tun lithia.

Na české straně je podle odhadů SolarWorldu dvakrát tolik alkalického kovu. Firma by tu chtěla těžit někdy od roku 2016. Na Cínovci působí také české firmy. Mají tam schválena tři průzkumná území. Dvě si objednala firma Geomet, třetí teplická společnost Fluorit.

Ve všech případech jsou předmětem průzkumu rudy cínu, wolframu a lithia. Čtvrté průzkumné území leží v obci Zlatý Kopec nedaleko Božího Daru. „V těchto průzkumných územích zatím nikdo nic těžit nechce a ani nesmí. Obě firmy jsou menší české průzkumné organizace, ne těžební společnosti. Cílem jejich snah je provést geologický průzkum, jehož výsledkem bude výpočet zásob v ložiscích. Pokud to dopadne příznivě a naleznou ekonomicky těžitelná množství rud, lze posléze očekávat zájem velkých, pravděpodobně zahraničních investorů o využití těchto ložisek a zájem o povolení těžby,“ vysvětlil mluvčí ministerstva životního prostředí Matyáš Vitík.

 

Celý článek "Krušnohorský Klondike. Těžaře láká boom komodit" čtěte na E15.cz ZDE.

 

Zdroj: E15.cz

Celý článek "Krušnohorský Klondike. Těžaře láká boom komodit" čtěte na E15.cz ZDE.Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/krusnohorsky-klondike-tezare-laka-boom-komodit-926963#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink