Více času na podstatné

ČN: MŽP zamítlo výstavbu lanovky na šumavský Hraničník

03.11.2014 12:07

Ministerstvo životního prostředí zamítlo výstavbu lanovky na šumavský vrch Hraničník. V závěrečném posudku vlivu na životní prostředí, takzvaném procesu EIA, vydalo nesouhlasné stanovisko ke všem čtyřem navrženým variantám projektu. Podle ministerstva je lanovka v rozporu s evropským systémem ochrany přírody Natura 2000, ptačí oblastí Šumavy i zákonem o ochraně přírody a krajiny. Lanovka nedaleko jihočeské obce Nová Pec by měla propojit českou stranu s lyžařským areálem Hochficht v Rakousku.

Posudek uvádí, že lanovka a s ní související pohyb lidí má negativní vliv na celistvost vyhlášené Ptačí oblasti Šumava a Evropsky významné lokality Šumava. Ohroženy by byly například smíšené lesy - bučiny, populace tetřeva hlušce i rysa ostrovida. Nejen jeho chrání také Rakousko, které se k výstavbě vyjádřilo rovněž negativně. Mírně by podle dokumentu lanovka působila například na čápa černého nebo datlíka tříprstého.

"Pro nesouhlasné stanovisko byly rozhodující významné negativní vlivy na celistvost i předměty ochrany lokalit soustavy Natura 2000," řekla dnes na dotaz ČTK mluvčí resortu Petra Roubíčková. Stanovisko Jihočeského kraje, který chtěl lanovku postavit, ČTK shání.

 

Dokument ke stažení:

Text stanoviska

Informace o stanovisku

 

 

Zdroj: ČeskéNoviny.cz (ČTK)