Více času na podstatné

Co je to odpadové hospodářství? Veřejná služba nebo trh?

09.01.2017 14:42

 

Pro české odpadové hospodářství jsou poslední měsíce rozhodující. Zákon o odpadech se brzy vrátí do legislativního projednávání vlády a redakce se zatajeným dechem sleduje sebemenší pohyby na politické i odpadářské scéně a v jejím zákulisí.

Zlomovým obdobím prochází i Slovensko. Nový slovenský zákon o odpadech, který přinesl rozšířenou zodpovědnost výrobce, platí od začátku roku 2016. Země od té doby oběhla kolem Slunce- uplynul rok a ozývají se hlasy nadšení a zklamání, jimž jsme pozorně naslouchali během prosincové konference Den odpadového hospodářství v Bratislavě, který jsme detailně shrnuli v lednové reportáži. Setkání slovenských odborníků prošlo v duchu objevování děr v zákoně a způsobů, jak je zalátat. Druhou částí konference se rozezněla závěrečná rétorická otázka Jozefa Turčanyho ze slovenského Sdružení měst a obcí: „Co je to odpadové hospodářství? Veřejná služba nebo trh?“ Podle dotazujícího jsou hranice obou již k nerozeznání. 

O nástrahách a překážkách nového zákona jsme promluvili i s ředitelkou odboru odpadů MŽP SK Eleonórou Šuplatovou. „Situace odpadového hospodářství na Slovensku není lichotivá,“ konstatovala paní Šuplatová. Slovensko má podle jejích slov v současnosti jeden z nejnižších poplatků za skládkování komunálního odpadu v rámci Evropské unie, množství odpadu ukládaného na skládky na Slovensku je toho důkazem. Evropská komise doporučila zemi progresivní zvyšování poplatku, slovenské ministerstvo má ovšem na problém jiný názor. Co navrhují? Dočtete se v novém Odpadovém fóru!

 

 

Kromě československých peripetií nad novými odpadovými zákony čtenáře čeká téma Zdravotnický odpad a další články z následujícího širokého okruhu témat:

Podle statistik, každé dítě používající jednorázové plénky vyprodukuje zhruba jednu tunu odpadu. V České republice je průměrná doba používání plenek kolem dvou let. O tom, jak předejít těmto dvěma tunám nerecyklovatelného odpadu, pojednává článek Karla Chlumského a Radky Martínkové ze společnosti Bamboolik.

Město Plzeň spustilo kampaň vyzývající občany k odpovědnému nakládání s fentanylovými náplastmi. Hlavním impulsem pro spuštění kampaně byla skutečnost, že několik drogově závislých skončilo v nemocnici poté, co užili roztok z fentanylových náplastí nalezených v popelnicích, tedy v komunálním odpadu. Plzeňskému problému se věnuje článek od prokuristy společnosti Čistá Plzeň Petra Balouna.

Redakce jako vždy hledala inspiraci v zahraničí. Tentokrát ji našla v Belgii. Naší lednovou múzou je firma Cirkle, která se zabývá rozvozem farmářských potravin a odvozem odpadů zároveň.  Zakladatel firmy Ben Bremich nám v rozhovoru prozradil několik tipů, jak předejít vzniku odpadu během podnikání v dodavatelském průmyslu a uplatnit koncept „zpětné logistiky“ v kontextu oběhového hospodářství.

Začala platit novela zákona o ochraně ovzduší, která umožní úřadům kontrolovat, čím lidé topí. O vlivu způsobu vytápění na naše zdraví a životní prostředí pojednávají ve svém textu Helena Kazmarová a Bohumil Kotlík.

Příjemní čtení Vám přeje

 

 

www.ODPADOVEFORUM.cz

 

Přehled obsahu: