Více času na podstatné

ČPS: Všechny zásobníky zemního plynu jsou téměř plné

07.09.2015 19:01

Veškerá skladovací kapacita zemního plynu je již nyní v ČR naplněna na více než 87 procent, uvedl dnes Český plynárenský svaz (ČPS) v tiskové zprávě. Zásobníky RWE Gas Storage a MND Gas Storage by zcela plné měly být asi už během měsíce. Česká plynárenská soustava je tak podle svazu již nyní dobře připravena na nadcházející zimní topnou sezónu a s podílem skladovací kapacity na roční spotřebě plynu se řadí mezi evropskou špičku. Podzemní zásobníky mají totiž v případě politických konfliktů, zásadní roli pro spolehlivost dodávek.

„V současné době máme zásobníky zemního plynu naplněny už téměř na 90 procent, tak jako v tomto období v předešlých letech. Plynárenské společnosti jsou připraveny i tuto zimu plynule zásobovat domácnosti i firmy zemním plynem a zásobníky v tom hrají klíčovou roli. Od roku 2009 jsme investovali do rozšíření zásobníků další tři miliardy korun. Jsme dnes připraveni i na případné problémy s dodávkami zemního plynu Centrálním koridorem z Ukrajiny do Evropy,“ říká Jan Valenta, předseda Rady Českého plynárenského svazu.

Podobně je to i u našich sousedů. Polsko, Holandsko, Itálie, Británie, Chorvatsko mají už zásobníky také naplněny přes 85 procent, další členské země kolem 60-70 procent.“ Celý Evropský plynárenský trh je v současnosti nastaven již tak, aby si uměl poradit i s přerušením dodávek zemního plynu po významnější dobu a odběratelé nepocítili jakékoliv hrozby politického vydírání. Bohužel politické konflikty poškozují dnes v Evropě image zemního plynu, jinak velmi ekologického a komfortního paliva,“ dodává Jan Valenta.

Společnosti RWE Gas Storage a MND Gas Storage, patří mezi dva největší provozovatele zásobníků v České republice. Jejich celková kapacita zásobníků je 2 931 milion m3, z toho 2 696 milionů m3 provozuje RWE Gas Storage a 235 milionů m3 MND Gas Storage. „Zásobníky jsou důležitou součástí plynárenské infrastruktury v České republice, protože vyrovnávají sezónní rozdíly ve spotřebě zemního plynu a tím zvyšují bezpečnost dodávek. V minulosti sehrály zásobníky klíčovou roli jak v období extrémních mrazů, tak i v roce 2009 při omezení dodávek Centrálním koridorem z Ukrajiny,“ říká Lubor Veleba, jednatel společnosti RWE Gas Storage.

Česká republika se podílem skladovací kapacity na roční spotřebě plynu řadí mezi evropskou špičku. Plyn se v ČR uskladňuje v osmi podzemních zásobnících plynu, z nichž šest je sezónních a jeden špičkový. Společnost RWE Gas Storage provozuje šest (Lobodice u Přerova, Dolní Dunajovice u Mikulova, Štramberk u Nového Jičína, Třanovice u Českého Těšína, Tvrdonice u Břeclavi a Háje u Příbrami). MND podzemní zásobníky Uhřice a Uhřice Jih na Hodonínsku. Kapacitně tyto podzemní zásobníky stačí na pokrytí minimálně třetiny běžné roční spotřeby celé republiky. Roční spotřeba zemního plynu v ČR přesahuje 8 miliard m3, maximální těžební výkon ze zásobníků je 48,8 mil. m3/den a vtláčecí výkon pak 33,9 mil. m3/den.