Více času na podstatné

ČR Radiožurnál: Lidem vadí zdražování svozu. V některých městech proto přestávají třídit

04.02.2013 09:47

Češi patří dlouhodobě mezi nejlepší třídiče odpadu v Evropě. Stále více lidí však přestává odpadky rozdělovat. Vadí jim jednání některých radnic, které chtějí na poplatcích za svoz vybírat stále více peněz. A to i přesto, že právě z vytříděného odpadu se jim hrnou do obecní pokladny větší peníze než kdykoliv předtím. Někde se však města snaží obyvatele k třídění naopak motivovat zlevněním služeb.

 

Proč netřídit a naopak jak motivovat ke třídění?

  • „Doteď jsem třídil odpad, ale už nebudu. Jihlava láme republikové rekordy v počtu vytříděného odpadu a jak se lidem odměnila. Ty pytle do košů taky něco stojí, pětistovku ročně. Přestanu to třídit a budu to házet všechno do jednoho pytle,“ říká pan Milan z Jihlavy.
  • „Zdražení svozu mě opravdu velmi štve a kašlu na nějaké další třídění, protože to ztrácí smysl,“
  • Nejlepší motivace je přitom právě ta finanční. Některé obce už pochopily, že pokud lidem sleví poplatky za svoz výměnou za pytle naplněné plasty, sklem nebo papírem, budou úspěšní.
  • Starosta Jaroslav Saloučka má také originální metodu motivace: „Většinou to dělám tak, že uděláme takovou relaci v místním rozhlase, a to se dá říct, že stačí,“ říká. Jde také příkladem ve vlastní rodině.
  • „Nemůžeme zlevňovat, ale nezdražujeme. Zůstáváme u této sumy také díky třídění,“ vysvětluje náměstek ostravského primátora Tomáš Petřík z ODS.
  • Třídění odpadu v Ostravě pomohlo rozdávání speciálních barevných tašek. Počet domácností, které do nich odpad rozdělují třeba hned v kuchyni, poskočil o pětinu. 
  • Radnice ve Šlapanicích se rozhodla veškeré náklady za svoz a likvidaci odpadu hradit z rozpočtu. Za to však v obci několikanásobně zvýšili daň z nemovitostí.

 

Celý článek si můžete přečíst ZDE.

 

 

Zdroj: zpravy.rozhlas.cz (ČR Radiožurnál)