Více času na podstatné

ČRo: Česko chce na summitu získat miliardy eur na modernizaci své energetiky

23.10.2014 07:42

Česko a další nové členské země Evropské unie požadují dohromady desítky miliard eur na modernizaci svých energetických soustav. Bez těchto peněz hrozí zablokováním dnešního a zítřejšího summitu evropských lídrů. 

Lídři zemí Evropské unie se mají dohodnout na tom, že členské státy do roku 2030 sníží škodlivé emise oxidu uhličitého o 40 procent. Vyplývá to z návrhu závěrů summitu, které má Radiožurnál k dispozici. 

Česko by za to podle diplomatů mělo dostat povolenky na vypouštění emisí v hodnotě jednotek miliard eur.  

Pak by bylo ochotné souhlasit i s celoevropským cílem ohledně podílu obnovitelných zdrojů energie a s nezávazným cílem zvyšujícím energetickou účinnost. 

Český velvyslanec při Unii Martin Povejšil ale upozorňuje, že názory jednotlivých zemí se stále liší. 

„V té diskusi se točí obrovské množství peněz a je samozřejmě naším zájmem, aby z toho Česko vyšlo dobře. To znamená, aby nás ten klimaticko-energetický balíček nějak nepoškozoval,“ říká velvyslanec Povejšil a dodává: 

„V případě, že se tak bude dít, tak aby existovaly adekvátní kompenzační mechanismy, kterými bychom pokryli náklady, které z toho budou vyplývat.“ 

Zablokováním dohody vedle Poláků nebo Čechů hrozí i Španělé a Portugalci. Požadují přidání závazného evropského cíle o vzájemném propojení energetických soustav. 

 

Čtěte také:

Klimatickému balíčku hrozí krach. Česko bojuje o povolenky za miliardy (HN, 23.10.2014)

Firmy píší Sobotkovi: tlačte v Bruselu na větší úspory energií (iDNES.cz, 22.10.2014)

 

Zdroj: ČRo