Více času na podstatné

ČT24: Zákon o odpadech chce Chalupa schválit do konce volebního období

19.05.2013 17:42

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa chce, aby nový zákon o odpadech schválil parlament ještě před koncem volebního období. Podle jeho názoru je reálné, aby byl splněn cíl v roce 2020 recyklovat polovinu komunálního odpadu. Přesné parametry ještě stanoví komise odborníků. Chalupa to dnes řekl v Otázkách Václava Moravce.

Úředníci Chalupova ministerstva podle svého šéfa chybovali, když se z aktualizovaného plánu legislativních prací vlády dalo vyčíst, že ministerstvo jen plánuje paragrafové znění zákona připravit pro příští vládu. Deset let po vstupu zákona o odpadech v platnost by také v ČR mělo být zakázáno skládkování, zopakoval ministr. Zda je možné tento cíl splnit, to je jedna z otázek, na které mu má do konce června odpovědět k tomu účelu zřízená pracovní skupina.

Druhou otázkou podle něj je, jaká má být výše poplatku za skládkování. Výše poplatku je totiž nástrojem, který má zajistit, aby se režim nakládání s odpady přesouval od skládkování ke spalování odpadu či k jeho recyklaci. Nyní je poplatek přibližně 500 korun. Chalupa dnes v televizi hovořil tom, že experti mají odpovědět na otázku, zda je výše 1000 korun realistická jako cílový stav. Za fámy označil úvahy o zdražení například až na 5000 korun.

Další otázkou je integrace odpadového hospodaření obcí a měst do větších celků.

Nezodpovězená ale zatím podle Chalupy zůstává hlavně otázka, jak se má dělit výnos za poplatky, kolik má připadnout obcím, kolik krajům a jaká část Státnímu fondu životního prostředí. „Já nechci zveřejňovat podrobnosti, pokud nemám celou dohodu,“ upozornil dnes ministr.

Více na: https://zpravy.e15.cz/domaci/politika/novy-zakon-o-odpadech-by-mel-byt-prijat-do-voleb-rika-chalupa-989340#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

Bývalý ministr životního prostředí a náměstek generálního ředitele pro zdraví a spotřebitele Evropské komise Ladislav Miko v televizní diskusi poznamenal, že ambice recyklovat polovinu odpadu je povinností plynoucí z evropské legislativy.

 

Záznam pořadu Otázky Václava Moravce s ministrem T. Chalupou ZDE (od 44minuty), pokračování debaty ZDE

 

Čtěte také: Netřídíš, zaplatíš: U Moravce se bojovalo o odpadky (ParlamentníListy.cz)

 

Zdroje: ČT24.cz, E15.cz