Více času na podstatné

Diskuze o nových pravidlech týkajících se transevropských energetických sítí

22.02.2012 09:25

Na zasedání Rady dne 14. února jednali ministři energetiky o návrhu nových pravidel, která by měla usnadnit financování projektů zaměřených na rozvoj transevropských energetických sítí a zjednodušit příslušné postupy. Tyto sítě jsou nezbytné, chceme-li dosáhnout cílů Unie v oblasti klimatu a životního prostředí, zabezpečit dodávky energie a pokročit v procesu dokončování vnitřního trhu s energií, a tím podpořit hospodářskou soutěž a zaručit spotřebitelům spravedlivé ceny.

Diskuze napomůže pokročit v práci související s přijetím návrhu nařízení, které je plánováno koncem roku 2012.

Účelem návrhu je odstranit tři hlavní překážky, které brání účinnějšímu investování do energetické infrastruktury: zdlouhavé a složité postupy při udělování povolení, neefektivní regulaci a omezené financování.

Hlavní novinkou návrhu nařízení je to, že určité množství projektů souvisejících s energetickou infrastrukturou má být označeno za „projekty společného zájmu EU“. Mezi kritéria pro označení patří i požadavek, že dané projekty musí být životaschopné z ekonomického, sociálního a environmentálního hlediska a musí napomáhat k dosažení cílů politiky EU v oblasti klimatu a životního prostředí. V dokumentu se rovněž navrhuje, aby byly zjednodušeny povolovací postupy a pravidla pro rozdělování nákladů.

Podle odhadu Komise bude do transevropské infrastruktury pro přenos elektřiny a plynu třeba investovat přibližně 200 miliard eur. Současný návrh stanoví, že na financování evropských projektů v oblasti energetické infrastruktury bude z prostředků EU věnována částka 9,1 miliard eur. Bylo by to vůbec poprvé, co by EU financovala rozvoj energetické infrastruktury tohoto rozsahu z běžného rozpočtu.

Projekty realizované na základě těchto nových pravidel by zcela splňovaly požadavky evropských environmentálních norem.

 

Další informace:
On-line přenos veřejné rozpravy
  
On-line přenos tiskové konference   
Tisková zpráva   
Znění návrhu Komise   
Priority energetických infrastruktur do roku 2020 a na další období