Více času na podstatné

Dojde letos v březnu k výpadku elektřiny?

24.02.2015 13:45

Bez vzduchu jsme schopni přežít tři minuty a bez vody tři dny. Ale jak dlouho můžeme žít bez elektřiny? Blíží se další částečné zatmění Slunce a stále zůstává otázkou, zda to bude mít dopad na energetickou soustavu u nás nebo v některém jiném regionu Evropy? Scénářů je hned několik, například že to nebude mít vliv žádný nebo naopak až fatální dopad na soustavu. Každopádně, jestli to bude mít dopad na dodávky elektřiny, se dozvíme již brzy, přesněji v pátek 20. března 2015. Na území České republiky dosáhne zatmění více jak 70 procent zakrytí v jednotkách slunečního průměru. Půjde o nejvýraznější zatmění u nás mezi lety 2011 - 2026.

Kapacita fotovoltaických elektráren v Evropě je kolem 87 GW.  Jejich geografické rozložení i výkonová skladba se značně liší. Nejvíce solárních panelů je umístěno v Německu a dále v Itálii. V České republice solární zdroje energie nejsou ani zdaleka schopny pokrýt kompletní energetickou potřebu, ani se na ni podílet výraznější měrou. Zatím se jedná spíše o doplňkové zdroje do energetického mixu státu. I přesto blížící se zatmění Slunce může způsobit rychlé změny dodávaného výkonu, které budou zároveň nekontrolovatelné nejen v mezinárodních, ale i ve vnitrostátních tocích elektřiny. Mělo by se to ale týkat převážně států s velkými zdroji elektřiny z obnovitelných zdrojů a zde také budou vyšší rizika problémů v přenosových soustavách (rozvodech vysokého napětí) ve chvíli rychlých náběhů fotovoltaických zdrojů nebo naopak výpadků.

Proto budou na místě různá opatření v podobě minimalizace přidělování krátkodobě obchodovatelné kapacity s cílem rezervovat kapacitu pro přeshraniční výpomoci a dodávky regulační energie. Dále také sledování nejaktuálnější předpovědi počasí, oblačnosti, radiace a jejich konverze do predikce výroby FVE bez zatmění a úbytku během zatmění. V krajním případě může dojít i k regulaci spotřeby při odpadávání výroby. Je třeba počítat také i se záložní variantou v podobě použití rychle startujících zdrojů PVE a VE.

Na velkoobchodních trzích s elektřinou napříč Evropou se dá očekávat vyšší volatilita, způsobena především nejistotou ohledně velikosti skutečné produkce a spotřeby. Psychologický faktor může také působit na cenu, kvůli možným obavám ohledně nečekaných výpadků proudu.

Letošní zatmění slunce může mít vliv nejen na výrobce, spotřebitele a obchodníky elektrické energie, ale také na celou energetickou soustavu. 

 

Marko Antič

vedoucí oddělení obchodování s elektrickou energií ve Virtuse Energy

 

Související článek:

HN: Zatmění Slunce může "solární" Evropě připravit perné chvíle