Více času na podstatné

Dopady nového zákona o podporovaných zdrojích na efektivitu využití biomasy a bioplynu

02.05.2012 09:32

Se vstupem do EU Česká republika přijala závazek zvýšit podíl využití obnovitelných zdrojů energie (OZE). Prvotní cíl byl definován směrnicí 2001/77/ES resp. v přístupové smlouvě k EU jako podíl elektřiny z OZE na brutto spotřebě elektřiny v r. 2010 – pro ČR to byla hodnota 8 %.

Tento cíl byl splněn, avšak podpora definovaná zákonem 180/2005 Sb. vedla k tomu, že biomasa (především dřevní štěpka) byla převážně spoluspalována ve větších zdrojích s malým podílem kombinované výroby elektřiny a tepla (KVET) a bioplynové stanice byly stavěny převážně pouze pro výrobu elektřiny.

Novou směrnicí o podpoře energie z OZE č. 2009/28/ES byl závazek stanoven jako podíl energie z OZE na hrubé konečné spotřebě v roce 2020 – pro ČR platí hodnota 13 %.

Implementace této směrnice do české legislativy má podobu nového zákona, tzv. zákona o podporovaných zdrojích, který vedle OZE zahrnuje i zásady podpory KVET z fosilních zdrojů. Součástí přípravy zákona bylo i vypracování nového Národního akčního plánu rozvoje OZE do roku 2020. Snahou bylo zefektivnit náklady na podporu a zahrnout i jiné formy energie, a tím zmírnit cenu energií pro konečné spotřebitele.

 

Více na www.biom.cz