Více času na podstatné

Dotace na opětovné využívání vody již v dubnu

14.02.2017 13:39

Stát dá majitelům rodinných domů peníze na to, aby splachovali vodou z okapů a odpadů. Informoval o tom dnes deník MF Dnes. Žadatelé získají od státu až 60 tisíc korun. Podpora by se ale netýkala chatařů a chalupářů.

Majitelé domů peníze dostanou buď na zahradní nádrže (min. 2000 litrů) určené k zachytávání dešťové vody, nebo na zalévání. Nebo na zahradní nádrže, které budou sloužit jak na zalévání, tak i na splachování. A poslední možností jak zalévat, je využití přečištěné vody ze sprchy, umyvadla nebo pračky.

Stát v první etapě rozdělí lidem 100 milionů korun. O peníze bude možné žádat od května přes interaktivní formulář na webových stránkách Státního fondu životního prostředí. Ještě předtím si ale musí lidé například nechat zpracovat odborný posudek.

 

„Dešťovka“ – nový program pro občany zaměřený na hospodaření s dešťovou vodou v domácnostech

„Nový program pro občany, hlavně pro vlastníky rodinných domů, vyhlásíme v průběhu dubna. Naším cílem je motivovat občany k využívání dešťové vody, a to především tam, kde je to opravdu potřeba. Bude zaměřený na využívání dešťové vody na zálivku, splachování, využití přečištěné odpadní vody na zálivku, anebo jako vody užitkové a na opatření na retenci a zasakování srážkových vod. Ty nejjednodušší systémy budou podporovány jen v oblastech výrazně postižených suchem. Dotace dosáhne až 50% a do pilotního programu jsme připraveni investovat 100 milionů korun,“ odhaluje z připravovaného programu „Dešťovka“ ministr Brabec. Přesné podmínky programu zveřejní MŽP v dubnu.

 

Zdroj: MŽP (priority na rok 2017)

 

Žadatelé budou moci dostat příspěvek ve výši až 50 % uznatelných nákladů. V základní kategorii bude možné žádat o dotaci na vybudování nádrže na dešťovou vodu a s ní spojené technologie (rozvody a čerpadla). Na dotaci však budou mít nárok pouze žadatelé s oblastí, které byly opakovaně postižené suchem. Výše dotace by měla být maximálně 20 000 Kč.

Další dotace by mělo být možné získat také na systémy pro využívání dešťové v domácnosti, její filtrování na vodu užitkovou a využití třeba pro splachování toalet. V takovém případě lze očekávat částku vyšší – mluví se o státním příspěvku až 60 000 Kč.

Ministerstvo životního prostředí program označuje jako „Dešťovka“. Bližší informace ministerstvo životního prostředí zveřejní v dubnu.

Rozhovor k tématu s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem si poslechněte na Radiožurnálu - ZDE

 


Zdroje: ČRo, MF Dnes, Nazeleno.cz