Více času na podstatné

Držitel ceny The Quality Innovation of the Year 2014 na konferenci TVIP

02.03.2015 09:58

Cenu získala společnost BIOUHEL.CZ s.r.o. za svůj projekt „Karbonizace biologicky rozložitelných materiálů s využitím odpadního tepla“. Posluchači semináře „INOVACE A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ“ se tak mohou těšit na přednášku přímo od tvůrce myšlenky pana Jana Káňi.

Konference Týden výzkumu a inovací pro praxi 2015 se zúčastní i zlínská společnost BIOUHEL.CZ s.r.o. Ta získala za svůj projekt „Karbonizace biologicky rozložitelných materiálů s využitím odpadního tepla“ prestižní mezinárodní ocenění The Quality Innovation of the Year 2014. Jedinečnost této technologie spočívá v karbonizaci jakékoliv odpadní biomasy, včetně komunálních bioodpadů. V tom se liší od tradičních technologií kabrobnizujících pouze dřevo. Výsledkem je uhlíkatý materiál označovaný jako Biouhel. Ten nachází využití zejména v zemědělství, jelikož po zapracování do půdy výrazně zvyšuje její kvalitativní vlastnosti. Přispívá k zadržování vody a brání erozi a vyplavování přebytků hnojiv. Výsledkem je zvýšení přirozené půdní úrodnosti a vzniku potřebného humusu.

Společnost BIOUHEL.CZ zachází ještě dál a přichází další inovací spočívající ve využití zbytkového tepla z horkých spalin. Ty místo aby byly bez efektu vypuštěny, využívají se například k výrobě elektrické energie na bioplynové stanici. Inovativní řešení je výsledkem výzkumu ve firmě AIVOTEC s.r.o. a je chráněno čtyřmi užitnými vzory a dvěma patentovými přihláškami. Je také držitelem Speciální ceny České inovace 2013 za Společenskou prospěšnost inovace.

Posluchači semináře „INOVACE A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ“ se mohou těšit na přednášku v pátek 20. 3. 2015 od 12.40 hod. v Konferenčním sále II, kde odezní přímo od tvůrce myšlenky pana Jana Káňi.

Technologie splňuje podmínky pro vstup do programu ověřování environmentální technologií (EU ETV), jehož cílem je propagovat důvěryhodné inovace na zahraničních trzích.

Konference Týden výzkumu a inovací 2015 (TVIP 2015) se zaměří od na: Rizikový management, Výzkum v odpadovém hospodářství a Inovace a životní prostředí. Konference se uskuteční ve dnech 18.3. až 20.3.2015 v Hustopečích u Brna, další informace na www.TVIP.cz