Více času na podstatné

E15.cz: Chytré sítě se nevyplatí

19.11.2012 11:32

Budování inteligentních distribučních sítí elektřiny je příliš drahé, finančně se nevyplatí, a v Česku proto není na programu dne. Takové negativní hodnocení unijního projektu smart grid, tedy chytrých sítí, poslalo do sídla Evropské komise české ministerstvo průmyslu a obchodu.

Jeho analýza nákladů a přínosů vycházela z faktu, že Česko má oproti ostatním zemím v distribučních sítích náskok. Například je u nás plošně rozšířen systém HDO, tedy dálkové spínání nočního proudu, pomocí něhož může distributor regulovat například ohřev teplé vody nebo topení v domácnosti spotřebitele.

Dodatečné zavádění inteligentních elektroměrů, které by podobně uměly spínat lednice nebo mrazáky, je podle MPO příliš nákladné a hrozí, že v případě povinného zavádění by se náklady promítly do koncové ceny pro spotřebitele.

„Je to pro mě určité zklamání. Jsem totiž přesvědčen, že smart grid je způsob, jak dát spotřebitelům do ruky kontrolu nad účty za elektřinu,“ komentoval české negativní stanovisko Jan Pánek, vedoucí oddělení pro energetické trhy, uhlí a ropu na Generálním ředitelství Evropské komise pro energetiku.

Brusel, který chce chytré sítě a měřicí zařízení prosadit v rámci nové energetické politiky, si stanoviska vyžádal od všech členských zemí EU. Zatím obdržel sedmnáct odpovědí, z toho tři negativní.

 

Zdroj: E15.cz

Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/cesko-chytre-site-se-nevyplati-933300#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/cesko-chytre-site-se-nevyplati-933300#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink