Více času na podstatné

E15: Nový solární lídr? Británie ve výstavbě panelů překonala Německo

06.08.2014 08:11

Velká Británie, země, kde slunce příliš nesvítí a mnohem častěji prší, se paradoxně stává žhavým kandidátem na lídra solárního byznysu v Evropě. Investory přitahuje dlouhodobá podpora vlády a relativně stabilní systém dotací. Velká Británie aktuálně překonala Německo ve výstavbě solárních jednotek.

 

Ke konci června letošního roku dodávalo elektřinu ve Velké Británii více než 572 solárních jednotek. Solární kapacita tak dosáhla hodnoty 3,9 gigawattů. To představuje nárůst o jedno procento ve srovnání s údaji z konce května.

 

S celkovou kapacitou 1,1 gigawattu vybudovanou v první polovině roku 2014 se Spojené království stalo lídrem evropského fotovoltaického byznysu. Překonalo i Německo - dosavadní tahoun evropské fotovoltaiky totiž za první pololetí vybudoval panely „jen“ o výkonu 1,0 gigawattu.

 

Přitom ještě v roce 2010 vyráběla fotovoltaika v Británii jen 100 megawattů elektřiny, což by sotva stačilo na napájení menšího města. Jak odhalují vládní údaje, celková investice do britského solárního byznysu dosáhla od té doby výše 6,4 miliardy liber.

Více: ZDE

 

Zdroj: E15