Více času na podstatné

ECOBAT: Supermarkety mohou sehrát jednu z klíčových rolí při plnění EU cílů

01.06.2015 12:19

Podle údajů společnosti ECOBAT vytřídili Češi v roce 2014 ve vybraných obchodních řetězcích po celé České republice celkem 33,1 tuny použitých baterií a akumulátorů. Evropské unie požaduje od příštího roku sběr téměř poloviny baterií uvedených na trh, tudíž supermarkety mohou podle společnosti sehrát jednu z klíčových rolí.

V porovnání s rokem 2013 se jedná o 19,1% nárůst. V průměru lidé v každé prodejně odevzdali 15,9 kg použitých baterií. Největší podíl na loňském sběru vybitých baterií v obchodních řetězcích mají zákazníci supermarketů Kaufland (5,5 tuny), Billa (5,4 tuny), Lidl (4,2 tuny) a Globus (4 tuny).

„Množství vytříděných baterií v obchodních řetězcích je závislé především na správném umístění sběrného boxu a dobré informovanosti personálu prodejny. Důležitý je také systematický dohled nad nádobami a pravidelné objednání odvozu. U několika řetězců evidujeme znatelný meziroční nárůst vytříděných baterií. Patří mezi ně například řetězec Lidl (31,6 %), Kaufland (20 %) a Ahold (10,3 %),“ komentuje výsledky Petr Kratochvíl, jednatel společnosti ECOBAT.

Výsledky analýzy dat z vybraných maloobchodních řetězců potvrzují trend každoročního zvyšování objemu zpětně odebraných baterií v České republice. Množství zpětně odebraných baterií v České republice loni opět meziročně mírně vzrostlo na celkových 1 097 tun. „Těší nás, že také zákazníci obchodních řetězců vytřídili o 5,3 tuny použitých baterií více než v předchozím roce. Použité baterie jsou povinny odebírat všechny prodejny, které v rámci svého sortimentu přenosné baterie prodávají. A to bez ohledu na jejich značku, velikost či množství. Každoroční růst množství odebraných baterií je zapříčiněn také rostoucím počtem míst zpětného odběru. Společnost ECOBAT jich provozuje již více než 19 000 po celé České republice,“ vysvětluje Petr Kratochvíl.

 

Graf 1: Objem zpětně odebraných baterií v maloobchodních řetězcích v ČR v roce 2014  

 

Zcela největší množství použitých baterií přinesli zákazníci do Globusu v pražských Čakovicích (719 kg), druhá skončila prodejna Albert (659 kg) v Roztylské ulici v Praze 4. Výčet nejlepších tří prodejen uzavírá kladenský Kaufland v ulici Italská (506 kg). „Porovnáme-li počet odevzdaných baterií v jednotlivých řetězcích a počet jejich provozoven, vyniká mezi řetězci jednoznačně Globus. Ten na 15 prodejnách vybral loni téměř stejné množství baterií jako jiné řetězce na stovkách prodejen,“ doplňuje Kratochvíl.

Z pohledu zákazníků je důležité, aby sběrné nádoby byly umístěny na viditelném místě. Nejčastěji je mohou v supermarketech nalézt u vstupu do prodejny, např. u balicích pultů či informačního koutku pro zákazníky. V obchodních řetězcích je možné narazit na různé typy nádob, přičemž největší zájem je o nádoby Maxitube, ECOCHEESE a Transportbox. První zmíněná je umístěna např. v kladenském Kauflandu, kam loni zákazníci donesli 506 kg použitých baterií. Dvě nádoby ECOCHEESE jsou zase k vidění v Bille na Letenském náměstí. Do nich loni zákazníci přinesli 197 kg baterií.

 

Přísnější limity směrnice EU

V loňském roce se vytřídilo 1 097 tun baterií, zhruba třetina z množství, jež bylo dodáno na trh. Toto množství však nebude vzhledem k přísnějším limitům směrnice Evropské unie od ledna 2016 stačit, neboť dojde k navýšení limitu na 45 %. Supermarkety tak mohou svým aktivním přístupem podpořit třídění baterií a sehrát jednu z klíčových rolí.