Více času na podstatné

EK do konce června další podporu biopaliv neodsouhlasila

03.07.2015 17:48

Evropská komise (EK) zatím neodsouhlasila víceletý plán na podporu biopaliv, který česká vláda schválila během loňského léta, řekl dnes ČTK mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán. Termín 30. června dříve sliboval ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) jako hraniční, do července měla podle něj dát EK své stanovisko, zda může stát daňově zvýhodňovat biopaliva i nadále. Podle předsedy opozičního sněmovního klubu TOP 09 Miroslava Kalouska Česká republika vkráčela do režimu nepovolené veřejné podpory.

"Notifikace zatím neproběhla, protože ještě nebyla uzavřena všechna závěrečná jednání," uvedl na dotaz ČTK Jordán. Podle něj je důvodem snaha komise i České republiky o vyladění textu, i kvůli legislativní situaci v ČR. Ve Sněmovně se v prvním čtení projednává návrh zákona, který podporu v souladu s plánem snižuje a prodlužuje. Členové dolní parlamentní komory by se k němu měli vrátit na červencové schůzi. Vládní poslanci ale již dříve nepodpořili návrh zákonodárce Karla Raise (ANO), kterým se měla celá daňová podpora biopalivům od 1. července zrušit. Její výše se tak k poslednímu červnu nezměnila.

Trest od komise podle Jordána s nejvyšší pravděpodobností nehrozí. "Notifikace zatím probíhá úspěšně a podpora by měla být uznána i zpětně, navíc se nyní hledají nejlepší možná řešení pro další období," vysvětloval ČTK, navíc podle mluvčího nemá komise k zamítavému stanovisku k plánu důvod.

"Zisk Agrofertu byl pro ně (vládní poslance) větší hodnotou než závazky ČR k Evropské unii," řekl v reakci Kalousek. Podle něj do úspěšné notifikace nemá smysl projednávat ve Sněmovně novelu zákona o spotřební dani, ve které se podpora snižuje. Sankce se podle něj dají obtížně předvídat, státy jsou nejprve vyzvány k nápravě, záleží také na době nedovolené podpory. "Nicméně závazky člověk dodržuje nejen proto, že mu hrozí sankce, a tady je vláda vědomě porušila," dodal.

Evropské úředníky spíše než podpora biopaliv podle předsedy sněmovního klubu Zbyňka Stanjury (ODS) nyní trápí problém s přílivem imigrantů a dluhovou krizí v Řecku. "Uvidíme, co se vlastně vládě podaří notifikovat - zákon projednávaný v prvním čtení se ještě bude měnit, budou tam muset být zapracovány připomínky Bruselu. Nepovolená podpora ale bude muset být vrácena. Nakolik to bude aktuální, to se zatím neví," uvedl Stanjura.

Stát loni podpořil biopaliva rekordní částkou. Proti plánované sumě 1,643 miliardy korun poskytl finanční podporu formou daňového zvýhodnění ve výši 2,212 miliardy Kč. Stát podporu poskytoval třeba prostřednictvím stoprocentní kompenzace spotřební daně u bionafty.

Více než 1,9 miliardy směřovalo na podporu čisté a směsné nafty s obsahem 30 procent metylesteru řepkového oleje. Meziročně podpora stoupla o 677 milionů korun. Podle předpokladu ministerstva zemědělství měla dosáhnout loňská podpora 1,6 miliardy korun. O přečerpání se podle týdeníku Dotyk zasloužila čistá bionafta a směsná nafta. V případě bioetanolu byla skutečná podpora oproti předpokladům mírně nižší.

 

Zdroj: ČTK (30.6.2015)