Více času na podstatné

Ekologická koalice chce bojovat proti zdravému rozumu resp. spalovnám

16.02.2012 11:21

Proti vzniku spaloven odpadů chce bojovat nově vzniklá celostátní koalice občanských sdružení a iniciativ nazvaná Pro 3R. Její členové mimo jiné požadují, aby výstavba spaloven komunálních odpadů přestala být financována ze státních a evropských peněz. Koalice naopak chce, aby byly podporovány projekty, které umožní předcházení vzniku odpadů, recyklaci nebo kompostování. Koalice chce usilovat také o zastavení každoročního růstu produkce odpadů.

V České republice je nyní minimálně pět projektů na výstavbu spaloven, včetně chystané výstavby spalovny v Karviné, proti níž koalice bojuje. Výstavbu spalovny před časem podlé médií pozastavilo rozhodnutí ostravského krajského soudu. Stavba by totiž mohla zasáhnout do biotopu vzácné vážky plavé. Soud zrušil stavební povolení, bez něhož nemůže krajský úřad požádat o evropské dotace na spalovnu. Pro přiznání dotace je totiž nutné mít platné územní rozhodnutí.

 

Posláním spaloven není řešit příčinu, ale důsledek!

(replika na „Prohlášení koalice pro 3R“)

Důsledek toho, že neumíme předcházet, recyklovat a znovu využívat všechny odpady, které vyprodukujeme. Je otázkou, zda to někdy bude možné. A tak spalovny ošetřené legislativou, předpisy, normami a dalšími dobrovolnými prostředky jsou významným nástrojem k tomu, aby nám skládky nerostly jako houby po dešti a nehyzdily krajinu.

Pokud koalici Pro 3R vadí, že nadnárodní společnosti chtějí profitovat z příspěvku z veřejných zdrojů, měla by si uvědomit, že vše co navrhuje, se bez zapojení podnikatelů a přiměřené motivace neobejde!

Co říci na závěr, snad jen to, že prosazovat myšlenku udržitelného rozvoje vyžaduje poněkud více než nést jen environmentální odpovědnost!

Ing. Jiří Študent, výkonný ředitel
CEMC - České ekologické manažerské centrum

 

 

Související články:

Vážka zastavila spalovnu. Do dějin českého ekošílenství přibyla další kapitola v podobě rozhodnutí soudu, který pozastavil dlouhodobě připravovaný a rozsáhle environmentálně posouzený projekt spalovny v Karviné. Proč? Kvůli "místnímu stanovišti vážky plavé". Vítejte ve světě, ve kterém má hmyz silnější právní ochranu jako člověk. Více ZDE

 

Dokumenty ke stažení:

Prohlášení koalice Pro 3R.pdf

Vysvětlení pojmu "3R": tři R v názvu jsou odvozeny od anglických slov „reduce", "reuse", "recycle"