Více času na podstatné

Ekologické organizace se domáhají zrušení programu na zlepšení kvality ovzduší

12.07.2016 18:40

Sdružení Čisté nebe ve spolupráci s právníky z Frank Bold podala návrh na zrušení Programu zlepšování kvality ovzduší aglomerace Ostrava/Karviná/Frýdek-Místek, přijatého letos v dubnu. Program podle nich neobsahuje dostatečně určitá opatření, jejich časový plán ani srozumitelné a podložené hodnocení jejich účinnosti. Jinými slovy neříká, jak má být cíle dosaženo. Z některých částí odůvodnění Programu a vyhodnocení jeho vlivů na životní prostředí navíc prý vyplývá, že stanovený termín je nereálný. Výtky ale Ministerstvo životního prostředí považuje za nepodložené.

“Program zlepšování kvality ovzduší je v mnoha ohledech vágním dokumentem a myslíme si, že nezaručí potřebné zlepšení situace ve stavu ovzduší. Lidé z Ostravska tak budou nadále vystaveni nadlimitním koncentracím polétavého prachu a rakovinotvorného benzo(a)pyrenu, které v České republice a potažmo i Evropě nemají obdoby. Potřebujeme, aby byl vydán takový program, který zajistí, že i my jednou budeme moci dýchat čistý vzduch,” komentuje za sdružení Čisté nebe jeho ředitelka Anna Plošková.

Iniciátoři jsou přesvědčeni, že případné zrušení Programu nebude mít žádné závažné negativní následky, protože opatření v něm obsažená jsou natolik neurčitá, že je lze realizovat i bez Programu. Řada z nich se již realizuje nebo plánuje, bez ohledu na existenci Programu (například výměny domácích kotlů nebo výstavba obchvatů).

Naopak pokud bude plán soudem zrušen, bude podle iniciátorů muset MŽP přijmout nový plán, který jasně vymezí kroky a opatření, která je třeba podniknout, aby se znečištění snížilo na zákonnou úroveň, stanoví pro jejich realizaci časový plán a priority.

„Dneska bohužel může kdokoli žalovat kohokoli, aniž by měl řádný důvod. Program vznikl ve spolupráci s odborníky, kteří na základě navržených opatření potvrdili, že jejich realizace povede ke zlepšení ovzduší do roku 2020,“ reagovala mluvčí ministerstva Petra Roubíčková. Snahu sdružení zrušit nový program ministerstvo kritizuje. „Nebylo by to dobrou zprávou pro obyvatele Moravskoslezského kraje, znamenalo by to především odklad důležitých opatření, která jsou jedním z argumentů pro Evropskou komisi s cílem předejít právě její případné žalobě u Evropského soudního dvora,“ upozornila Roubíčková.

Frank Bold a Čisté nebe proto podali žalobu k Městskému soudu v Praze. „Správní soud obdržel 30. června žalobu na ministerstvo životního prostředí, organizace požadují zrušení opatření obecně platné povahy. Případem se nyní zabývá příslušný soudce,“ uvedla mluvčí soudu Markéta Puci.
 

Dokument ke stažení:

Tisková zpráva ČN