Více času na podstatné

Energetická chudoba hrozí 20 procentům Čechům, ERÚ ustanovil Energetického ombudsmana

07.02.2014 09:43

Interním ombudsmanem Energetického regulačního úřadu (ERÚ) byl od 1. února 2014 jmenován JUDr. Petr Scholz, PhD., který má za úkol posílit oblast ochrany spotřebitele. V rámci své nové funkce má jako hlavní prioritu přípravu nové legislativy pro tuto oblast v souladu s požadavky Evropské unie na zřízení pozice Energetického ombudsmana.

„Oblast ochrany spotřebitele je jednou z priorit Energetického regulačního úřadu pro následující období, zejména vzhledem k tomu, že je třeba urychleně preventivně řešit hrozbu tzv. energetické chudoby, s níž se ve velké míře potýká například Velká Británie. Podle posledních informací Evropské komise hrozí energetická chudoba až 20 procentům české populace. Zřízení Energetického ombudsmana a připravovaná legislativa umožňující mimosoudní řešení sporů bude znamenat výrazné snížení finanční náročnosti pro spotřebitele v případě sporů a bude mít také vliv na snížení nákladů pro státní správu,“ uvedla předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.

„Zřízení funkce Energetického ombudsmana je jedním z nezbytných kroků k řešení řady problémů ve vztahu spotřebitele a obchodníků s energiemi, které je možné v mnohých případech urovnat radou nebo jednoduchým návodem ke správnému postupu. Hlavním úkolem však bude připravit legislativní prostředí k tomu, aby mohl Energetický ombudsman řešit spotřebitelské spory mimosoudně,“ řekl Petr Scholz, který dříve působil ve vedení úřadu finančního arbitra a na ERÚ pracuje od začátku roku 2013.

Energetický regulační úřad hledá ve spolupráci například s ministerstvem práce a sociálních věcí i další cesty. „Primárně jde o makrořešení. To znamená o způsob, jakým se budou stanovovat ceny energií pro sociálně slabé tak, aby je to neohrožovalo,“ vysvětlil mluvčí úřadu Jiří Chvojka pro Český rozhlas. Další podrobnosti čtěte ZDE.


Zdroj: ERÚ, ČRo