Více času na podstatné

Energetické novinky

09.02.2012 08:21

Česká republika loni vyvezla nejvíce elektřiny do Rakouska, a to zhruba 10 terawatthodin. Na druhém místě bylo Německo s dovozem 9,4 TWh elektřiny. Celková rakouská spotřeba činila loni 68,6 TWh, domácí elektrárny však vyrobily jen 60 TWh. Scházejících více než osm TWh putovalo do Rakouska ze zahraničí. Dovoz vzrostl kvůli meziročnímu poklesu výroby v rakouských vodních elektrárnách způsobenému nedostatkem srážek po celý rok. Celkovou výrobu elektřiny ze svých zdrojů za loňský rok odhaduje tuzemský dominantní výrobce ČEZ na 64 terawatthodin. Čistý export elektřiny z ČR loni činil rekordních více než 17 TWh.

 

Energetická společnost ČEZ loni vyrobila z biomasy téměř 428 gigawatthodin ekologické elektřiny.  Meziročně tak došlo ke zvýšení produkce o více než 27 % a pokrytí spotřeby zhruba 120 tisíc domácností. Celkovou výrobu elektřiny ze svých zdrojů za loňský rok očekává ČEZ kolem 64 terawatthodin, výroba z biomasy je tedy nižší než jedno procento.

 

Dánské předsednictví si jako jednu ze svých priorit uložilo úspěšně dokončit debatu nad směrnicí o energetické účinnosti. Představilo vlastní verzi tohoto právního předpisu, která se však nezamlouvá ekologickým organizacím. Kritizují například to, že směrnice neobsahuje žádné závazné cíle. více na EurActiv.cz

 

Zdroje: E15, ČEZ