Více času na podstatné

Energetické průkazy budov: zbytečně nákladné nebo přínosné?

06.08.2012 12:29

Eur.Activ.cz: Poslaneckou sněmovnou i Senátem prošla v minulých měsících nová pravidla pro průkazy energetické náročnosti budov, které v budoucnu bude muset mít mnohem více staveb než nyní. Tento týden by měl novelu zákona o hospodaření energií podepsat prezident. Průkazy se nadále setkávají s kritikou a obavami, podle jejich zastánců to však není nutné.

Prozatím musely mít PENB pouze nové stavby, na základě zákona by je však od začátku příštího roku mělo být nutné pořídit při prodeji nebo pronájmu jakékoliv celé budovy. Od konce roku 2015 bude povinnost platit také pro prodej jednotlivých bytů nebo kanceláří a od roku 2016 pro nový pronájem bytů.

 

V Senátu se novela stala předmětem rozsáhlé debaty. Zákon nakonec podpořilo 29 senátorů, což bylo přesně potřebné množství.

„Zákon prošel o jeden hlas, a proto jsem se spolu s kolegy z KDU-ČSL a ODS obrátil dopisem na prezidenta, aby zákon vrátil Parlamentu,“ sdělil v této souvislosti EurActivu předseda senátorského klubu ČSSD Petr Vícha.

Kritici nových pravidel pro PENB poukazují především na administrativní zátěž a náklady, které novela zákona přinese.

„Nemohu hlasovat pro zákon, o němž nevím, jaké náklady přinese státu, obcím a vlastníkům budov,“ řekl Vícha.  Čím více financí bude nutné vynaložit, tím méně jich podle něj poputuje do skutečných úsporných opatření.  

„Každý rozumný vlastník se snaží ušetřit náklady. Když je výhodné vyměnit okna či zateplit, tak to udělá. K tomu nepotřebuje žádné štítky a průkazy. Nepotřebuje žádné specialisty, jejichž lobby vidím za přijetím zákona,“ dodal. 

 

Více na EurActiv.cz ZDE.